Siyaset 'İşsizlikle mücadele kıraathaneyle olmaz'

'İşsizlikle mücadele kıraathaneyle olmaz'

11.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adana’da çiftçi, sulama birlikleri, esnaf ve meslek odaları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada “YÖK belasını kaldıracağız” dedi. Öğrencilere vaatlerde bulunan Kılıçdaroğlu, “Üniversitede söz sahibi olacaklar. 18 yaşında milletvekili olabiliyor. Bunların kimisi vali, kaymakam olacak. Hayatın her alanında görev yapacak. 2 yıl içerisinde yurt sorununu çözeceğiz. Gençler özgürce tartışacaklar. Şiddet olmamak kaydıyla her türlü düşünceye saygı göstereceğiz” dedi.

İşsizlikle mücadele kıraathaneyle olmaz

İşsizliğin temel bir sorun olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Çözümü buldular. 16 yılın sonunda milyonlarca işsizimiz var, kıraathane yapacaklar. Niçin kıraathane yapacaklar? Orada gidip kahvede oyun oynasınlar? İşsizlikle mücadele, kıraathane açmakla olmaz. İşsizlikle mücadele, üretimle olur. Fabrikada, tarlada üreteceksin, üniversitede bilgi üreteceksin. Hayatın her tarafında üreteceksin ki işsizlikle mücadele edesin. ‘Kıraathane kuracağım’ demek, işsizlikle mücadelede havlu atmak demektir. Artık bu işi çözemiyorum demektir. Gençlerin bunu bilmesi ve sandığa giderken bunu düşünerek oy kullanması lazım.”

Haberin Devamı

Kanaatkar olmanın, kendi sonunu getiren partiye oy vermek anlamına gelmediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Her kesimin sorunlarını bire bir biliyoruz. Nasıl çözüleceğini de biliyoruz. Diyelim ki Bağkurlu kardeşim bakkal dükkanı var. Yaşı doldu, emekli olacak. Pazartesi günü gidip, emeklilik dilekçesini verip emekli olduğunda, en düşük prim ödedi, emekli olmak istediğinde 840 lira emekli aylığı alacak. 1 Ekim 2008 öncesinde dilekçe verseydi 1800 TL aylık bağlanacaktı. Esnaf bu gerçeği dilekçe verip aylık bağlanınca fark ediyor. Sonra gidip 2008’den önce emekli olana soruyor, kaç lira alıyorsun, 1800 lira. Aradan geçti 10 yıl, sen kaç lira alıyorsun? 840 lira. 9 yıl prim ödüyorsunuz 65 yaşında emekli oluyorsunuz 840 TL. Vicdanınız bunu kabul ediyorsa bir şey söylemeyeceğim. Ama böyle bir haksızlık olmasın diyorsanız, elinizi vicdanınıza koyup, oy kullanıyorsunuz. ‘Sen benim hakkımı yiyorsan, kusura bakma benden sana oy yok’ demeniz lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çiftçilere seslendi

Türkiye’de tarım alanında sağlıklı bir planlamanın olmadığını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çiftçi kardeşlerim iyi duysunlar, Türk tarımı üzerinde egemen güçlerin büyük oyunu var. Türkiye tarımdan çekilsin istiyorlar. ‘Türkiye’nin ekmesine gerek yok, biz size daha ucuza vereceğiz’ diyorlar. ‘Hayvancılığa gerek yok, daha ucuza vereceğiz’ diyorlar. Sanki Türkiye’de hiç toprak kalmadı, çiftçi kalmadı Sudan’dan getirip binlerce dönüm arazi kiraladılar. Orada ürünü ekecekler, Türkiye’ye daha ucuza getirecekler kargolayıp. Bir hükümet, kendi çiftçisiyle rekabet edebilir mi? Orada işçilik ve tarla ucuzmuş, kira ödemişler, daha ucuza mal edeceklermiş. Çiftçinin gerçeği görmesi lazım. Senin çıkarlarını düşünmeyen partiye oy vermemen lazım. 30, 40 yıl önce biz dışarıdan saman mı alıyorduk, et mi alıyorduk?”

Kuvayı Milliye kalpağı giydi

Kılıçdaroğlu, genel merkezi Adana’da olan Türkiye Kuvayı Milliye Mücahitler Derneğini ziyaret etti. Genel Başkan İrfan Söker ve dernek üyeleriyle bir süre sohbet eden Kılıçdaroğlu, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Partimizin kurucuları arasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk vardır. İlk genel başkanımızdır. O da bir Kuvayı Milliye’cidir ve Kuvayı Milliye’cilerle birlikte Anadolu’da çoban ateşleri yakmış, Anadolu’da bağımsızlık mücadelesini başlatmışlardır. Kuvayı Milliye, aynı zamanda çağdaş uygarlığa ulaşmak için mücadele etmektir. Kuvayı Milliye, özetle Türkiye’yi 21. yüzyılın yıldızı yapmak demektir.” AA

Haberin Devamı

‘Esnaf Bakanlığı kurulacak’

Esnaf ve emeklilerin sorunlarına da değinen Kılıçdaroğlu, Esnaf Bakanlığı kuracaklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, “Esnaf, emekli olduğunda hiçbir şey alamaz. İşini kapatıp veya iflas etti, işi kapandı, alacak bir kıdem tazminatı bile yoktur. Yanında çalıştığı işçinin hakkı var ama Bağkur çalışanının, yani esnafın kıdem tazminatı hakkı yoktur. Sizin gelecek güvencenizin olması lazım. Memurun gelecek güvencesi var. İşçinin de bir şekilde var ama, Bağkur çalışanının bu bağlamda hakkı yoktur. Bildirgemizde var. Esnaf Bakanlığı kuracağız. Esnaf bir bakanlıkla muhatap olacak ve o bakanlığın temel görevi esnafın sorunlarını çözmek olacak” dedi.