Siyaset Son dakika: Kudüs Zirvesi başladı! Dünyanın gözü İstanbul'da

Son dakika: Kudüs Zirvesi başladı! Dünyanın gözü İstanbul'da

18.05.2018 - 11:04 | Son Güncellenme:

Filistin'deki katliam sonrası İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinin liderleri İsrail'e karşı atılacak adımlar için bugün İstanbul'da bir araya geliyor.'Kudüs Zirvesi'nin açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Zirve sonundaki bildiride Kudüs'ün tarihi statüsünün değiştirilmesine izin vermeyeceğimizi haykıracağız" dedi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai İstanbul'a geldi. İki lider apronda bekleyen resmi araçlarla havalimanından ayrıldı. İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi öncesi hazırlıklar devam ediyor. Zirve de aile fotoğrafının çekileceği salona ülkelerin bayrakları konuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 56 ülkeden temsilciler buluştu.

Son dakika: Kudüs Zirvesi başladı Dünyanın gözü İstanbulda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin'deki son gelişmelerin ardından yaptığı çağrı üzerine İstanbul'da toplanan İİT İslam Zirvesi Konferansı Olağanüstü Toplantısı başladı.

Haberin Devamı

"ABD ORTADOĞU'DAKİ BARIŞ SÜRECİNİ TAHRİP ETMİŞTİR"

Toplantının açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Filistin meselesinin çözümü için elimizi taşın altına koymalıyız, birlik olmalı ve başka ülkerin ABD örneğini takip etmelerini önlemeleyiz. ABD'nin adımı ortadoğu barış sürecini tahrip etmiştir, ABD yönetimi elçiliğini Kudüs'e taşıyarak büyük bir provakasyona imza atmıştır, İsrail'in işgal ve şiddet politikalarının son bulmasının sonu gelmiştir. Hesap vermelerini sağlamalıyız, Başta BM olmak üzere uluslarası kuruluşların bu konuda gereğini yapması gerekir. Filistinli kardeşlerimize ekonomik olarak da destek vermemiz gerekiyor."

Mevlüt Çavuşoğlu, "son olarak Filistin'deki katliamı lanetliyorum, ve Filistinli kardeşlerimize kararlı desteğimizi sürdürüceğimizi belirtiyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haberin Devamı

İİT GENEL SEKRETERİ USEYMİN: MAZLUMLARIN HAKKINI ARAMAMIZ GEREKİYOR

İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin, zirve dolayısıyla Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, teşekkür etti. Useymin, "Filistin halkına da teşekkür ederim. Onlarca kişi yaralandı. Çok kişi katledildi. Kudüs'ün ne kadar değerli olduğunu tekrar belirtmek isterim. İsrail bunu özellikle yaptı. Stresi arttırarak yapmış olduğu çok kötü katliamı gördük. İsrail, ABD elçiliğinin açılmasıyla bunu vesile olarak gördü" şeklinde konuştu.

İsrail'in Filistin'de yaptığı katliamın kabul edilebilir olmadığını söyleyen Useymin, "İnsan hakları mahkemelerinin bir araştırma konseyi oluşturmaları gerektiğini burada belirtmek istiyoruz. Yapılmış olan bu haksızlıklara karşı mahkemeye gidip mazlumların hakkını aramamız gerekiyor. Bundan dolayı Filistin devletini desteklememiz çok normal. Bunu özellikle BMGK'deki daimi üye ülkelerinin karşısında gündeme getirmemiz gerekiyor. Büyükelçiliğin bu karar sonunda Kudüs'e taşınması kabul edilebilir değil. Bunun, daha önceden alınmış bütün kararlara karşı bir karar olduğunu söylüyoruz." dedi.

"SİYONİSTLERE İZİN VERMEMELİYİZ"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Liderler Zirvesi'ne katılmak için İstanbul'a hareket etmeden önce Tahran'da yaptığı konuşmada, "Siyonistlerin yasadışı durumlarını kademeli olarak meşru kılmalarına izin vermemeliyiz" diye uyardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin'deki son gelişmelerin ardından yaptığı davet üzerine İstanbul'a gittiğini belirten Ruhani, "ABD'nin Tel Aviv büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması, BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve uluslararası kurallar aykırıdır. ABD yönetimi bugün İslam dünyası ve kamuoyunda her zamankinden daha fazla nefret edilir hale geldi" dedi. Ruhani, Filistin ve Kudüs meselesinin her zaman İslam dünyasının ilk meselesi olduğunu söylerdi ve ekledi, "Bu toprakların gerçek sahibi Filistin halkıdır."

Haberin Devamı

Toplantıya Bangladeş, Burkina Faso, Kazakistan, Lübnan, Maldivler, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Komorlar, Libya, Azerbaycan, Mısır, Irak, İran ve Tacikistan olmak üzere 15 ülkenin Dışişleri Bakanları katıldı.

KATAR EMİRİ İSTANBUL'DA

Haberin Devamı

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, İİT İslam Zirvesi Konferansı Olağanüstü Toplantısı 'na katılmak üzere İstanbul'a geldi. Apronda kendisini bekleyen resmi araca binen Al Sani havalimanından ayrıldı.

ÜRDÜN KRALI DA GELDİ

Ürdün Kralı 2. Abdullah, İİT İslam Zirvesi Konferansı Olağanüstü Toplantısı'na katılmak üzere İstanbul'a geldi. Atatürk Havalimanı'nda apronda kendisini bekleyen araca binen Kral 2. Abdullah, havalimanından ayrıldı

Son dakika: Kudüs Zirvesi başladı Dünyanın gözü İstanbulda

RUHANİ VE GANİ TÜRKİYE'YE GELDİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'ne katılmak üzere İstanbul'a geldi.

Özel uçakla Atatürk Havalimanı'na gelen Ruhani'yi ilgililer askeri apronda karşıladı. Apronda kendisini bekleyen resmi araca binen Ruhani, havalimanından ayrıldı.

AİLE FOTOĞRAFI İÇİN HAZIRLIK BAŞLADI

İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi öncesi hazırlıklar devam ediyor. Zirve de aile fotoğrafının çekileceği salona ülkelerin bayrakları konuldu.

Haberin Devamı

Son dakika: Kudüs Zirvesi başladı Dünyanın gözü İstanbulda

40 ÜLKE KATILACAK

Türkiye'nin dönem başkanlığında İstanbul'da yapılacak İİT İslam Zirvesi Konferansı Olağanüstü Toplantısı'na, 13 devlet ve hükümet başkanı, 2 cumhurbaşkanı yardımcısı, 3 başbakan yardımcısı ile 12 dışişleri bakanının yanı sıra 11 ülkeden üst düzey diplomat ve misyon şefinin katılması planlanıyor.

Zirveye, devlet ve hükümet başkanı seviyesinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani haricinde, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, Gine Bissau Devlet Başkanı Jose Mario Vaz ve Gine Cumhurbaşkanı Alpha Gonde, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi ve Kırgızistan Başbakanı Muhammedkalıy Abılgaziyev'in katılması bekleniyor.

Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla ve Gambiya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Aja Fatoumatta Tambajang, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Somali Başbakan Yardımcısı Mehdi Muhammed Culid, Yemen Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdulmelik el-Mihlafi'nin de zirvede ülkelerini temsil etmesi öngörülüyor.

İİT Olağanüstü Toplantısı kapsamında, Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah ve İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin dün İstanbul'a geldi.