Ekonomi ‘İstanbul Tahkim’de gündem Rus sporcuların zaferi

‘İstanbul Tahkim’de gündem Rus sporcuların zaferi

03.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Tahkim Merkezi’nin (ISTAC) Tahran Bölgesel Tahkim Merkezi (TRAC) ile birlikte İstanbul’da düzenlediği konferansa, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’nin (CAS) Rus sporcular hakkındaki tahkim kararı damgasını vurdu.

‘İstanbul Tahkim’de gündem Rus sporcuların zaferi

Doping gerekçesiyle spordan ömür boyu men cezası alan 42 sporcudan 39’unun itiraz dosyasını karara bağlayan CAS, 28 Rus sporcunun itirazını kabul ederek bir hafta sonra Güney Kore’de başlayacak olan Kış Olimpiyatları’na katılmalarının yolunu açtı.

Haberin Devamı

Heyecanla anlattı

CAS kararının ISTAC konferansında gündem yaratmasının sebebi ise tahkim davasında Rusya takımının hakemliğini yapan İran asıllı deneyimli tahkimci Hamid Gharavi’nin konferansın konuşmacısı olmasıydı. Birkaç gün önce Cenevre’de gerçekleşen tahkim duruşmalarında Rus sporcularu savunan Paris merkezli Derains & Gharavi Hukuk Bürosu ortağı Hamid Gharavi, İstanbul’da düzenlenen konferansa CAS’dan aldığı haberin heyecanı ile çıktı. Gharavi, tahkim yargısında bağımsızlığın önemini şöyle vurguladı:

“Uyuşmazlıkların hızlı çözümü ve tahkim merkezlerinin tarafsızlığı - bağımsızlığı başarı için en öncelikli etkendir. Bir örnele açıklayacağım; 2014 Soçi Kış Olimpiyatları’nda doping yapıldığı gerekçesiyle, Rusya takımı Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından Güney Kore Kış Olimpiyatları’na katılmaktan men edilmişti. Suçlamalar sadece bir tanığın ifadesine dayanıyordu. Kış Olimpiyatları öncesinde uyuşmazlığın çözümü önemliydi. Olimpiyatlar için geri sayım başlamışken, Cenevre’de zorlu bir tahkim maratonu yaşadık.”