Gündem İşte üniversitelerin hali

İşte üniversitelerin hali

14.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de her üniversitede aynı olanaklar bulunmuyor. Özellikle küçük ilçelerde yer alan fakültelerde yeterli sayıda hoca, yurt ve sosyal ortam yok

İşte üniversitelerin hali

Üniversite sayısı 200’e yaklaştı, kontenjan ise 1 milyonu aştı. Ve bu üniversitelerin hepsi aynı olanaklara sahip değil. Özellikle küçük illerdeki üniversitelerin ilçelerde açtığı bazı fakültelerde bir profesör dahi bulunmuyor. Çoğunlukla 1-2 yardımcı doçent görev yapıyor. Liselerden ya da başka devlet kurumlarından bozma binalarda eğitim alan öğrencilerin yurtları bulunmuyor, sosyalleşecekleri alanlar da yok.

Haberin Devamı

Harran Üniversitesi Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde okuyan ve isminin verilmesini istemeyen öğrenciler, bu duruma dikkat çekiyor. Öğrenciler gönderdikleri mektupta, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

‘Bir hocamız var’

Harran Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde okuyorum. Fakültemiz, şehrin merkezinde eski kaymakamlık binasında hizmet veriyor. Bahçede Adliye Sarayı var. Bazen adliye çıkışında yaşanan çatışmaların ortasında kalıyoruz. Sağında bir kahve, önünde de bir park var. Tüm gün binanın içinde oturuyoruz. Dışarıda çıkacak bir yerimiz yok. Fakültemizde sadece bir hoca var. Derslere bazen kaymakam, belediye başkanı, lise öğretmeni giriyor. Yurt, kantin, temizlikçi yok.

Fakülte ne dedi?

Haberin Devamı

Fakültenin telefon rehberini incelediğimizde akademik kadroda Dekan Prof. Dr. Şerafettin Çelik ile Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ragıp Görgün ile 4 idari personelin ismi vardı. İddialarla ilgili görüş aldığımız Dekan Yardımcısı Görgün, şu açıklamalarda bulundu:

“Bu şikayetler içinde doğru olan var, olmayan var. İlk yıl 8 ortak dersimiz var. Burada yardımcı doçent kadrosunda bir tek ben varım. Fakültemiz geçen yıl açıldığı için başka yok. Fakat bütün derslere benim girmem mümkün değil. YÖK’ün verdiği izinle örneğin Türk Dili ve Edebiyatı dersine liseden öğretmen giriyor. Muhasebe dersini Meslek Yüksekokulu’ndan bir öğretim görevlisi veriyor. İlk 6 ay, Hukuka Giriş Dersi’ne Siverek Kaymakamı girdi. Ben İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuyum, doktoramı da orada yaptım. Ekonomi ve İşletme derslerine giriyorum. Burada bir tek hocanın olması başka bir şey, bütün derslere bir hocanın giriyor denilmesi başka.”

Halk Eğitim’den getirdikleri öğretmenlerle hafta sonu ücretsiz İngilizce ve Bilgisayar dersleri verdiklerini söyleyen Görgün, diğer iddialarla ilgili şu bilgileri verdi: “Kantin, kütüphane ve mescidimizi, Siverek oda başkanlarının destekleriyle yaptık. Temizlik için İŞKUR’dan eleman geliyor. Öğrenci sayısı az olduğu için yurt yapılamıyor. Bir öğretim görevlisi ve iki yardımcı doçent ilanımız var. Bu kadrolara akademisyen alındığında, iki sınıf için sayı yeterli olacak. Dersler boş geçmiyor.”

Haberin Devamı