Sağlıklı beslenmek bedenen ve ruhen sağlıklı ve mutlu olmak demektir. Özel bir sağlık sorununuz olmadıkça özel hazırlanmış yemekleri yemeniz ya da kendinizi özel hissetmek için her lokması hesaplanmış yemekler yemek değildir. Yemek yemek beslenmek demektir. Tüm benliğinizi besleyen bir faaliyettir. Derdimiz yalnız hayatta kalmak olsaydı ya da bu sağlıklı olsaydı hepimiz için besin ögeleri hesaplanmış haplar ve tozlarla hayatta kalabilir üstelik zaman ve maliyetten de kazanırdık, ama işler böyle yürümüyor çünkü yemek yemek mutluluk ve sosyal hayat sağlıyor.

Haberin Devamı

Beslenme bilimindeki ilerleyiş ve elbette güzellik anlayışının değişmesi hepimize olmadığımız biri olma istediği veriyor. Bu beklentiler karşısında yeni yeni diyetler ortaya çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Ülkemizde oldukça popüler olan protein ağırlıklı beslenme modeli ve düşük kalorili diyetler insanlar tarafından uygulanmakta fakat uzun vadedeki etkileri henüz yaşanmadı. Yüksek proteinli beslenme kalp damar sorunları ve kemiklerden kalsiyum çekilmesiyle osteoporoz riskinde artışa neden olur. Beynin enerji kaynağı olan karbonhidratlar, yeterli miktarda alınmadığında beyin iyi çalışamaz. Kalori hesabına dayalı proteinden yoksun düşük kalorileri diyetlerdeyse kas ve su kaybı oluşur ve metabolizma hızı düşer ki bu da normal beslenmenize döndüğünüzde daha hızlı kilo almanıza neden olur.

Esas sorun kilo vermek isterken aynı anda sınırsız yemek arzusu, proteine dayalı diyetlerin bu kadar popüler olmasında ki neden az yemek istememek. Bir diyet hem kilo vereceğimizi hem de istediğimiz kadar protein tüketebileceğimizi söylediğinde cazip bir hal alıyor. Mantıksız olduğunu göremiyoruz.

İstediğini ye ama istediğin kadar değil!

Sanırım başlık atarken pek dürüst olmadım ama niyetim iyi.

Denenmiş, geçerli, sonuçları bilinen tek beslenme biçimi her şeyden az az yemektir. Kilo vermeye çabalıyor olalım ya da olmayalım var olan tüm besinler bizler için var ve bu besinlerin her birinin de amaçları var. Zararlı olan halleri bizim abartılı ve ölçüsüz tüketimimizden kaynaklanıyor. Artık hepimiz temel bilgilere sahibiz, basın ve yayın yoluyla istemesek de öğreniyoruz. Duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarınızı bilginizle harmanlayıp kendi beslenme tarzınızı bulabilirsiniz. Sonuç olarak, yemek yemek sağlık, enerji ve neşe verir, abartırsak hastalık, stres ve sorun getirir.


Haberin Devamı