Siyaset İstifa edeceğini kimse bilmiyordu

İstifa edeceğini kimse bilmiyordu

23.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ÖSYM Başkanı Ömer Demir’in, üniversite yerleştirme sonuçlarında yapılan ve 4 bini aşkın adayı etkileyen skandal puanlama hatasının duyurulmasından 10 gün sonra istifa ettiğini açıklaması kurumda da şok etkisi yarattı.

İstifa edeceğini kimse bilmiyordu

Demir, hatayı yapan kılavuz ve bilgi işlem ekibi ile ilgili olarak “Ben kasıtsız bir kusur olduğunu gördüm ve onlara verilebilecek bir cezanın, yaptırımın benim istifam bağlamında bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Hatanın anlaşılabilir bir süreci var” demişti.
Demir’in istifa kararını, 22 yıllık özel kalem müdürü ile üç başkan yardımcısıyla paylaşmadığı, skandalın üstünden 10 gün geçtikten sonra basın toplantısı düzenleme gerekçesini ise, “kurum adına özür dilemek” olarak açıkladığı öğrenildi. ÖSYM çalışanları, Demir’in istifa kararını toplantı sırasında öğrendi. İstifa kararını Cumhurbaşkanlığı’na ileten Demir’in bu talebinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanıp onaylanmayacağı henüz bilinmiyor. Demir’in skandala sebep olan hatayı yapan daire başkanı ile personeli görevden almak yerine kendisinin istifa etmesi şaşkınlık yaratırken, bu kararı tamamen kendi inisiyatifiyle verdiği ifade ediliyor.
Aynı sınavda 3 hata
Bu yılki üniversite sınavında ardı ardına yapılan üç önemli hata ise gözleri yeniden ÖSYM personeline çevirdi. Önce 11 Temmuz’da LYS sonuçlarını açıklarken iki soruyu “ders kitaplarında yer almayan kazanımlardan çıktığı” gerekçesiyle iptal eden ÖSYM, 14 Temmuz’da yaptığı bir açıklama ile toplam 7 bin 84 üniversite adayının puan hesaplanma işleminde yanlışlık yapıldığını ve LYS puanlarının yeniden hesaplandığı bilgisini verdi. 8 Ağustos’ta ise üniversite yerleştirme sonuçlarını açıklayan ÖSYM, sonuçlar duyurulduktan tam 5 gün sonra bu kez de yerleştirme puanlarında hata yaptığını duyurup özür diledi.
19 yıldır aynı personel
Aynı sınavda bir ay içinde üç büyük hataya imza atılırken, ÖSYM’deki ekibin döneminde 20’yi aşkın büyük sınav skandalının yaşandığı bir önceki başkan Ali Demir’in ekibi olması dikkati çekti. Demir’in istifasına neden olan son hatanın sebebi, “kılavuz”un ise kurumda 19 yıldır aynı personel tarafından hazırlandığı öğrenildi.