Ekonomi İTO Başkanı: BES’te %5 kesinti yüksek

İTO Başkanı: BES’te %5 kesinti yüksek

22.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, tasarrufun milli bir politika olması gerektiğini, böylelikle Türkiye’nin dış kaynak ihtiyacının sıfırlanabileceğini, tasarruf için kurulan bireysel emeklilik sisteminin (BES) ise yeterince anlatılamadığını söyledi.

İTO Başkanı: BES’te %5 kesinti yüksek

Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından İTO’da düzenlenen panelde konuşan Avdagiç, doğru tanıtımla sistemin içine daha fazla insanın çekilebileceğini, yeni katılımcı bulmak için değişik metotların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Avdagiç, BES katkısının brüt ücret üzerinden yüzde 3 olarak hesaplandığını aktararak, “Bu oran, net maaşta yaklaşık yüzde 5’e tekabül ediyor. Türkiye’de özellikle düşük gelir grubundaki insanların yüzde 5’lik kesintiye hemen ‘tamam’ demeleri çok gerçekçi değil” dedi.

Haberin Devamı

‘Kıdem de sorunlu’

Avdagiç, kıdem tazminatında geçilmesi planlanan fonlu sisteme ilişkin görüşlerini de şöyle açıkladı:

“Kıdem tazminatı, şu an kurgulanan şekliyle işveren açısından sorunlu. İşçi tarafı, kazanılmış haklarından bahsediyor ama işverenlerin de birtakım kazanılmış hakları var. Kıdem tazminatı, işverenin çalışanı tutması için önemli bir araç. Ama bu yeni pakette, ‘çalışanların şirketlerini daha fazla sahiplenmesi’ konusu ortadan kalkıyor. Bunu çok iyi yönetmek lazım. Yoksa iş döner dolaşır işverenin sırtına çok daha ciddi bir yük olarak biner. Çalışanların şirketleriyle bağını çok zayıflatır. Bu konuya fon sağlama noktasında ‘evet’ diyoruz ama bunun işveren tarafıyla da doğru görüşülmesi lazım.”