Siyaset ‘İttifak bozulursa hükümet düşmez’

‘İttifak bozulursa hükümet düşmez’

23.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, TBMM’ye sunulan seçim ittifakı teklifi konusunda “Bunun en önemli sonuçlarından biri, ittifaka katılan partilerin baraj sorununu aşma konusundaki kolaylıktır. Güvenoyunu doğrudan sandıkta halk verecek. İttifakı oluşturanlar yarın ‘ben ittifaktan çekiliyorum’ dediği zaman hükümet düşmeyecektir, iktidar düşmeyecektir. Çünkü iktidar yetkisini halk doğrudan Cumhurbaşkanı’na veriyor” dedi.

‘İttifak bozulursa hükümet düşmez’

Bozdağ, dün AA Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Siyasi Partiler Yasası’nın bugüne kadar partiler arası ittifakı yasakladığını düzenlemeyle bunun yasallaşacağını belirten Bozdağ, Ak Parti ve MHP ittifakı üzerinden uygulamayı anlattı. İttifak yapan partilerin pusulada yan yana yer alacağını belirten Bozdağ, Ak Partili seçmenin Ak Parti’ye, MHP’li seçmenin MHP’ye oy atacağını söyledi.

İttifaka giren partilerin milletvekili dağılımının kendi içinde yapılacağına değinen Bozdağ, “Diyelim ki bir ilde ittifakta olan partilerden Ak Parti şu kadar, MHP bu kadar oy aldı.

Kime ne kadar milletvekili düştüğü de kendi içindeki bu hesaplamaya göre dağılım yapılacak. Dolayısıyla, seçmenin iradesi hür bir şekilde sandığa yansıdığı gibi kendi partilerine oy verme iradeleri de yansıyacak” diye konuştu. Mührün ortaya veya iki partiye basılması durumunda oyun ittifakın hanesine yazılacağını, bu oyların “ittifak oyu” olarak kabul edileceğini belirten Bozdağ, bunların dağıtımının partilerin aldığı oy oranına göre yapılacağını vurguladı.

Haberin Devamı

‘Hükümet düşmeyecek’

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde parlamentoda güvenoyu olmayacağını hatırlatan Bozdağ, “Güvenoyunu doğrudan sandıkta halk verecek. İktidar kurma yetkisi ve iktidar olma yolunun anahtarı halkın elinde. O da sandıkta verilen oyla olacaktır. Üçüncüsü, ittifakı oluşturanlar yarın ben ittifaktan çekiliyorum dediği zaman hükümet düşmeyecektir, iktidar düşmeyecektir. İktidar yetkisini halk doğrudan Cumhurbaşkanı’na veriyor ve Cumhurbaşkanı bu yetkiyi kullanacaktır” diye konuştu.

‘Kirli görüşmeler’

Bozdağ, YPG ile Suriye’nin görüşmelerine ilişkin olarak, “Afrin bölgesinde rejim ile PYD-YPG terör örgütleri arasında birtakım kirli görüşmeler olduğuna dair bilgiler var. Bu bilgiler doğru, teyide muhtaç bilgiler değil ancak anlaşamadıkları konusunda da elimizde bilgiler var” ifadelerini kullandı. Bozdağ, şu ana kadar rejimin Afrin bölgesine resmi birlikleri, askeri birlikleri soktuğuna, sokacağına dair doğrulanmış herhangi bir bilgi söz konusu olmadığını söyledi.