Siyaset ‘İttifak teklifi’ en geç 6 Mart’ta gündemde

‘İttifak teklifi’ en geç 6 Mart’ta gündemde

20.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Pazar günkü Beştepe zirvesinden çıkan “tam mutabakat”ın ardından, yerel seçimlerde uygulanması istenilen yasa değişiklikleri ile partilere milletvekili seçimlerinde resmi ittifak yapabilmenin yolunu açan teklif yarın iki partinin ortak imzası ile TBMM’ye sunulacak.

‘İttifak teklifi’ en geç 6 Mart’ta gündemde

26 maddelik yasa teklifi yerel seçimlere yönelik düzenlemeler, seçim güvenliğine ilişkin düzenlemeler ve milletvekili seçimine yönelik ittifak olmak üzere 3 ana konuyu içeriyor. Parti kaynaklarının aktardığı bilgiye göre, ittifakla ilgili bölüm Siyasi Partiler Kanunu, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Milletvekili Seçimi Kanunu’nda değişiklik öngören yaklaşık 10 maddeden oluşuyor.

Haberin Devamı

Bu çerçevede partilerin resmi ittifak yapabilmelerinin önü açılırken, bir partiye üye olanların diğer bir başka partiden adaylığına ilişkin istifa etme şartı gibi yasaklayıcı hükümler kaldırılıyor. Düzenlemeyle milletvekili seçimlerinde ittifak yapmak isteyen partilere, üç alternatif model sunulacak. İsteyen partiler ortak aday listesi isteyenler ayrı liste, isteyenler ise bir başka partinin amblemi altında seçime girebilecek. Partiler, seçim takviminin başlamasından sonra 1 hafta içinde hangi ilkeler çerçevesinde ittifak yapacaklarını YSK’ya bildirecek.

Pusulada temsil

İttifak partileri pusulada yan yana sütunlarda ya da ayrı sütunlarda yer alabilecek. Yan yana sütunlarda yer almayı tercih etmeleri durumunda, oy pusulasındaki yer kurasına ittifak bir bütün olarak sokulacak. İttifakın bir adı olabileceği gibi, isimsiz ittifak da yapılabilecek. Arzu edilmesi halinde ittifak sütununa ittifakın adı yazılacak ancak bu bölüme ayrıca mühür vurulmayacak. Seçmen tercih ettiği ittifak partisinin logosunun altına mühür vurarak oyunu kullanacak. YSK önce partilerin oylarını ardından ittifakın oy toplamını yaparak ittifakın sahip olacağı milletvekili sayısını belirleyecek. Partiler milletvekilliklerini, her seçim bölgesinde mevcut seçim sistemine göre bireysel aldıkları oylara göre paylaşacak. Birden fazla ittifak partisine mühür vurulması durumunda ise bu tip oylar partilerin oy oranları dikkate alınarak paylaştırılacak.

Haberin Devamı

Ak Parti ve MHP’nin 2019 TBMM seçimlerine yönelik ittifak ilkelerinin ise ilerleyen süreçte netleşeceği ifade ediliyor. MHP’nin “çoklu ittifaka” sıcak bakmadığı biliniyor.