Siyaset İYİ Parti, 3 vekille büyük sürpriz yaptı

İYİ Parti, 3 vekille büyük sürpriz yaptı

25.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Antalya’da milletvekili seçiminde en büyük çıkışı İYİ Parti yaptı ve parlamentoya üç milletvekili gönderdi. MHP ve HDP de bir milletvekili ile Meclis’te temsil edilecek. Ak Parti ve MHP’nin oyları geriledi

İYİ Parti, 3 vekille büyük sürpriz yaptı

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ın önde bitirdiği Antalya’da, parlamento seçimleri için İYİ Parti üç milletvekili çıkartarak büyük başarı sağladı. Ak Parti bir, CHP iki milletvekilliği kaybetti, HDP ve MHP birer milletvekilini Meclis’e göndermeyi başardı. Cumhur İttifakından Erdoğan’a giden oylarda ise fire görünüyor. 1 Kasım seçimlerinde toplam yüzde 58.6 olan Ak Parti ve MHP’nin oyları yüzde 45’lere geriledi. En yüksek oylar Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun memleketi Alanya başta olmak üzere sera bölgeleri olarak bilinen Demre, Finike, Aksu ve Kumluca ilçelerinden geldi.
Bugüne kadar yapılan seçimlerde iki önemli ilçe Konyaaltı ve Muratpaşa hariç muhafazakar oyların ağırlıkta olduğu Antalya, kesin olmayan sonuçlar değerlendirildiğinde bu özelliğini yine koruduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Çarpıcı kaymalar

Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığında, Ak Parti’nin de parlamento seçimlerinde birinci olduğu Antalya’da 19 ilçenin siyasi haritasında pek değişiklik olmadı. Kıyıda yer alan Muratpaşa ve Konyaaltı CHP’li tavrını korurken, Antalya’nın Toroslardaki dağlık ilçeleriyle, tarım kesimini temsil eden Aksu, Kumluca ve Finike gibi ilçeleri de oy tercihlerini Ak Parti’den yana yaptı.

Ancak, siyasi partilerini oylarında ilginç ve çarpıcı kaymalar olduğu anlaşılıyor. Örneğin, her ne kadar Erdoğan cumhurbaşkanı adayı olarak birinci olsa da Cumhur İttifakı’nın 1 Kasım seçimlerine göre yüzde 10’dan fazla oy kaybettiği görülüyor.

İnce CHP’yi geçti

Cumhurbaşkanlığı seçiminden ikinci olarak çıkan Muharrem İnce’nin de sürpriz yaptığı söylenebilir. İnce’nin, CHP’nin Antalya’da 1 Kasım seçimlerinde yüzde 33 dolayında olan oyunu yaklaşık beş puan arttırdığı hatta dünkü parlamento seçimlerinde de yine partisinden beş puan fazla oy topladığı ifade edilebilir. Bu yönüyle bakıldığında Muharrem İnce partisinin oylarını da geride bırakmış oldu.

Haberin Devamı

Parlamento seçimleri Antalya’da parlamento seçimlerine gelince...

Kesin olmayan sonuçlara göre, Antalya’da 16 milletvekilliğinden 6’sını Ak Parti, 5’ini CHP, 3’ünü İYİ Parti, birini MHP birini de HDP kazandı.

1 Kasım seçimleri karşılaştırıldığında CHP iki, Ak Parti ise bir milletvekili kaybetti. Büyük çıkışı ise İYİ Parti yaptı ve parlamentoya üç milletvekili gönderdi. MHP ve HDP de bir milletvekili ile Meclis’te temsil edilecek.

En kârlı çıkan İYİ Parti oldu

İttifaksız oy oranları, partilerin beklentilerini karşılamadı. 1 Kasım seçimlerinde Ak Parti’nin yüzde 41.53 olan oylarında yüzde 34’lere inen bir düşüş oldu. Keza MHP’nin yüzde 21’lik oy oranının da on puanlık bir fire verdiğini ortaya koyuyor sonuçlar. Aynı kayıplar CHP için de geçerli. CHP yaklaşık yüzde 5 gibi bir oy kaybetti. İYİ Parti’nin yüzde 18’lere varan oy toplaması ise dikkat çekti.

Erdoğan, partisinden 8 puan fazla oy aldı

Resmi olmayan sonuçlara göre, Antalya ile ilgili olarak şu başlıklar öne çıkılarak özet bir değerlendirme yapılabilir:

Haberin Devamı

- Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan, yüzde 42 küsur dolayındaki oyuyla partisinin parlamento seçimlerinden yaklaşık sekiz puan daha fazla oy aldı.

- Yüzde 38’i geçen Muharrem İnce de CHP’den yüzde 9 dolayında fazla oy topladı.

- İYİ Parti yüksek bir performans sergileyerek yaklaşık yüzde 18 ile üç milletvekili çıkardı.

- CHP 1 Kasım seçimlerine göre iki milletvekili kaybetti.

- Ak Parti’nin parlamentodaki sayısı 7’den 6’ya indi.

- MHP ve HDP birer milletvekilliği kazandı.

- HDP yaklaşık yüzde 6.5’luk oyunu muhafaza etti ve bir milletvekili kazandı.

- Kentin görece daha zengin ve emeklilerin yaşadığı kent merkezindeki Muratpaşa ve Konyaaltı ilçelerinin tercihi CHP’den yana oldu. Buna Gazipaşa da eklendi.

- Tartışmaların odağındaki tarım kesimi ile varoş olarak nitelendirilen toplum katmanların yaşadığı Kepez gibi ilçeler ve doğu batı ekseninde kıyıda yer alan diğer turizm ilçeleri ise oylarını Ak Parti’ye verdi.

Çavuşoğlu, Baykal parlamentoya girdi

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Deniz Baykal birinci sıra adayları olarak parlamentoya girmeyi başardılar. Ak Parti’ye en yüksek oylar Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun memleketi Alanya başta olmak üzere tarım kesimi olarak nitelendirilen Demre, Finike, Aksu ve Kumluca ilçelerinden geldi.

Yazarlar