Siyaset İYİ Parti kurmaylarına delegeden ‘tepki oyu’

İYİ Parti kurmaylarına delegeden ‘tepki oyu’

14.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

2. Olağanüstü Kurultay’ını yapan İYİ Parti’de Genel İdare Kurulu (GİK) “tam yetkili” hale getirildi. Blok listeyle yapılan GİK seçiminde ise Akşener’in kurmaylarının delegeden aldığı düşük oylar şaşkınlık yarattı...

İYİ Parti kurmaylarına delegeden ‘tepki oyu’

İYİ Parti’de Meral Akşener’in oy birliğiyle genel başkanlığa yeniden seçildiği 2. Olağanüstü Kurultay’da dikkat çeken tüzük değişikliği yapıldı. Yerel seçim çalışmasına 1 Eylül itibarıyla başlayacak il ve ilçe teşkilatları üzerinde, Genel İdare Kurulu (GİK) “tam yetkili” hale getirildi. GİK, teşkilatlara el çektirebilecek. GİK bu yetkisini gerekli görürse Akşener’in başkanlık ettiği Başkanlık Divanı’na devredebilecek.

Haberin Devamı

Kurultaydan sonra partinin en üst yönetim organı olan GİK’e yeni yetkiler verildi. Akşener’in yüzde 50 oranında değiştirdiği GİK, teşkilatları değiştirebilecek. Tüzükte yenilenen maddeye göre; GİK, partinin ilke ve kararlarına aykırı davranış ve faaliyetleri tespit edilen il ve ilçe yönetimlerinin üçte iki çoğunlukla görevden el çektirilmesine karar verebilecek. GİK gerek görmesi halinde bu yetkisini üçte iki oy çoğunluğu ile Başkanlık Divanı’na devredebilecek. Başkanlık Divanı, Akşener’in GİK üyeleri arasından belirleyeceği isimlerden oluşacak.

En düşük oy Özdağ’da

Kurultayda “delege kararıyla” hayata geçirilen blok listeyle ilgili oylar şaşkınlık yarattı. Blok listeyle yapılan GİK seçiminde, Akşener’in kurmayları, delegeden “tepki oyu” aldı. 744 delegenin katıldığı seçimde en düşük oy 591 oyla Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ’a çıktı. MHP kökenli Koray Aydın 632, Müsavat Dervişoğlu 621, Şenol Bal, 683, Hayrettin Nuhoğlu 687, Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray 686 oyda kaldı. Seçim sonrası Genel Başkan Yardımcılığı ve GİK üyeliği görevinden istifa etmesine karşın Akşener’in listesinde yeniden yer alan eski Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz ise 729 oy aldı.

Haberin Devamı

Kadın kotası korundu

Genel başkanlık seçiminde, kayıtlı bin 123 delegeden 888’i oy kullandı. Yedi delegenin oyu geçersiz sayılırken, 881 geçerli oyun tamamını alan Akşener, yeniden Genel Başkan oldu. Seçim sonucuna göre, 235 delege oy kullanmamış oldu. Blok listeyle yapılan seçim sonucunda GİK’in yüzde 50’si değişti. GİK’te tüzük uyarınca yüzde 25 uygulanması gereken kadın kotası korundu. 80 üyeli GİK’in 20’si kadınlardan oluşuyor. Bu kapsamda listeden çıkarılan dokuz kadın yerine, yine dokuz yeni kadın girdi.