Rize İyidere Pileki Park Ve Mesire Alanı Ziyarete Açıldı

İyidere Pileki Park Ve Mesire Alanı Ziyarete Açıldı

15.04.2019 - 17:46 | Son Güncellenme:

İyidere Pileki Park ve Mesire Alanı ziyarete açıldı

İyidere Pileki Park Ve Mesire Alanı Ziyarete Açıldı

Aytekin KALENDER/RİZE, (DHA) - RİZE'nin İyidere ilçesinde Turizm Haftası dolayısıyla düzenlenen törenle çevre düzenlemesi tamamlanan 'İyidere Pileki Mağarası Doğa Yürüyüşü ve Mesire Alanı” ziyarete açıldı.

İyidere ilçesinde yapılan mesire alanını açılışına Rize Valisi Kemal Çeber, İyidere Kaymakamı Orhan Altun, İyidere Belediye Başkanı Saffet Mete, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, turizmciler, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan İyidere Kaymakamı Orhan Altun, Pileki mağarasına giden yaklaşık üç kilometrelik bir doğa yürüyüşü alanı oluşturduklarını ifade ederek: “Yürüyüş parkuru dere kenarından devam ederek ilerliyor. Adeta saklı bir cennet gibi. Yürüyüş parkuru üzerinde su değirmenleri, mesire alanları gibi birçok doğal güzellik bulunmaktadır. Ailenizle hem hoş bir doğa yürüyüşü yapmak hem de güzel bir piknik için aranan mekânlardan bir tanesi olacağına inanıyorum. Yürüyüş parkurunun başlangıç yeri olan birinci tarihi su değirmeninin bulunduğu yerleşkede tarihi naylamız (serender), çocuklarımız için oyun parkımız, gençlerimiz için adrenalin sporu alanında zıplan ve misafirlerimizi ağırlayacağımız yöresel restoranımız bulunmaktadır. Tesisimizin bulunduğu yerleşkedeki tarihi kemer köprümüz restore edilerek yöremiz turizmine kazandırılmıştır. Pileki Park birinci tarihi su değirmeni ile ikinci tarihi su değirmeni arası yaklaşık bir kilometre olup, bu alan üzerinde üç adet tarihi görünüme sahip ahşap köprü ile yürüyüş parkuru bütünleştirilmiştir.” dedi.

VALİ: BİRÇOK KONUDA YANLIŞ YAPMIŞIZ

Rize için turizmin çok önemli olduğunu vurgulayan Rize Valisi Kemal Çeber de “Çayımız ve denizimiz yanında doğamız, tabiatımız, tarihi ve kültürel miraslarımız dolayısıyla da turizmimiz çok önemlidir. Turizm bu şehir için çok önemliydi bundan sonra daha da önemli olacak. Ben meseleye daha farklı bir açıdan bakmak istiyorum. Ufak tefek soru işaretlerinin kafamızda şekillenmesi gerektiğini düşünüyorum. Daha yolun başında olmamıza rağmen turizmle ilgili birçok sorunu konuşuyoruz. Ayder'in ne hale geldiğini konuşuyoruz. Ben ümit ediyorum bu güzel mekanda Ayder'e dönmez. Buradaki derelerimiz ümit ediyorum ki Fırtına deresine dönmez. Sahip olduğumuz güzelliklerin eleştirel hale gelmemesini ümit ediyorum. Bu acı gerçeği bir kere kabul etmemiz lazım. Birçok konuda yanlış yapmışız. Bizler burada geçiciyiz. Kalıcı olan buranın halkıdır. Bu güzelliklere, doğamıza lütfen sahip çıkalım. Yere çöp atan, izmarit atan, Pileki mağarasına giripte duvarlarına 'Ali Ayşe'yi seviyor' yazan insanlar, bunları yapmamayı öğrenene kadar bana gelmesin. Rize olarak bizim bir hedefimiz olmalı. Ben 90'a yakın dünya ülkesi gördüm. Turistik amaçlı çok yeri gezdim. Bunu samimiyetle söylüyorum; bizim sermayemiz çok güçlü. Elbette buralara herkes gelsin istiyoruz ama bizimde bir hedefimiz olmalı. Bu hedefte bir ticaret ise geldiği zaman bana en çok parayı veren olmalıdır.

‘PLANLI VE SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE DOĞAYI KORUYACAĞIZ’

Rize'de en çok bilinen Ayder olmasına rağmen 100'e yakın yayla olduğunu vurgulayan Vali Çeber şunları söyledi:

“Ben Allah'a şükür ki bir çoğu turizme iyi ki açılmamış diyorum. 120'ye yakın tarihi kemer köprülerimiz var. Zil Kale, Kale-i Bala, Ciha Kalesi, Rize Kalesi ve Kız Kalesi var, şalelerimiz var. Bunların hepsi birbirinde önemli değerlerimizdir. Bunlardan sadece birisi bir vilayette olsa turizm açısından başlı başına projelendirilebilecek yerlerdir. Benim her zaman söylediğim bir şey var. Rabbimin 3 bin 900 kilometrekare içerisine ne kadar güzellikle yaratabilirim diye düşündüğü bir yerde yaşıyoruz. Benden çok şey isteyin ama doğayı bozacak, tahrip edecek, kültürümüze, değerimize zarar verecek nitelikteki işlerde yardım istemeyin. Hepimiz yaylalardaki kaçak yapılardan bahsediyoruz. Görevli arkadaşlarım oralara gittiği zaman kimlerin kimleri aradığını bir bilseniz, emin olun benim yerimde olmak istemezsiniz. İyidere'de yapmış olduğumuz Pileki park bu işin güzel örneklerinden birisidir. Sağolsun kaymakam bey işin dümenine geçmiş, kıymetli iş adamımız Niyazı bey destek vermiş ve Saffet başkanımızın da desteği ile buralar gelişecektir. Doğayı korumak için devletin ceberut gücünü kullanmak gerekiyorsa onu da yapacağız. Ben bütün hemşehrilerimin, basın mensuplarının, siyasetçilerin de daha fazla desteğini isteyeceğim. Rize'mizi, bu güzel doğamızı, yaylalarımızı, derelerimizi, şelalelerimizi koruyacağız ve sonrasında en verimli şekilde istifade edeceğiz. Mesele eğer para ise düşünemeyeceğiniz kadar para kazanacağız. Planlı ve sistematik bir şekilde doğayı koruyacağız. Değerlerimizi en güzel şekilde kullanacağız.”

Tören, halk oyunları ve tiyatro gösterileri ve ikramlarla sona erdi.