Sağlıklı Beslenme Kabızlığa neden olabilecek 5 yiyecek

Kabızlığa neden olabilecek 5 yiyecek

18.01.2018 - 16:39 | Son Güncellenme:

Birçok insan hayatlarında en az bir kere kabızlık sorunuyla karşılaşmıştır. Kabızlık genellikle yanlış bir beslenmenin ilk belirtilerindendir. Bu yazımızda kabızlığa neden olduğu düşünülen yiyecekler ve kabızlığa ne iyi gelir, kabızlık yaşamamak için ne yapılır, sorularının cevaplarını vereceğiz.

Kabızlığa neden olabilecek 5 yiyecek

Kabızlık bağırsak hareketlerinin azalması ve tuvalete çıkmada güçlük çekme durumudur. Kabızlık, genelde, lif açısından zengin bir beslenme ve bol sıvı tüketimi ile geçen bir rahatsızlıktır.

Haberin Devamı

Lif yönünden zayıf bir beslenme, kabızlığın başlıca nedeni arasında görülür. Erkeklerin günlük lif ihtiyacı 30 gr iken, kadınların günlük lif ihtiyaçları 25 gramdır. Lif açısından zengin kaynaklar arasında sebze ve meyveler, baklagiller ve tam tahıllar bulunur. Eğer kabızlık sorununuz varsa, günlük tükettiğiniz gıdalar arasında muhakkak yüksek lif içeren besinler yemeli ve bol su tüketmelisiniz.

Aşırı tüketilmeleri halinde, kabızlığa neden olabilecek 5 gıda ise şöyle:


Süt ve süt ürünleri

Süt ve süt ürünleri protein, kalsiyum ve K12 vitamini yönünden zengin gıdalar olmalarına karşın, bu gıdaların lif oranları düşüktür. Bu nedenle süt ürünleri odaklı bir beslenme şekli, lif yönünden eksik olacağı için kabızlığa neden olabilir.

Kabızlık sorunu çeken 25 çocuk üzerinde yapılan bir araştırmada, 4 hafta boyunca inek sütü içmeyen çocukların kabızlık sorunu yaşayıp yaşamadıkları araştırıldı. Çocukların yüzde 28'i, inek sütü içmedikleri süre boyunca daha az kabızlık yaşadılar. İnek sütü içmeye başladıklarındaysa 48-72 saat içerisinde tekrardan kabızlık çektikleri gözlemlendi.

Bu araştırmalar, henüz yeterli seviyeye ulaşmadığı için, çocuğunuzun kabızlık sorunu çekmesi durumunda, doktoruna danışmadan, beslenme menüsünde değişikliğe gitmemenizi öneririz.

Haberin Devamı


Kırmızı et

Kırmızı et protein, demir, çinko ve B12 vitamini gibi birçok önemli gıdayı içerse de, lif açısından zengin değildir.

Öte yandan, kırmızı et ve tavuk, yumurta gibi diğer hayvansal gıdalar, yüksek protein kaynakları olduğu için hemen doymamıza, bu nedenle de yüksek miktarda lif içeren bitkisel kaynaklı gıdalara daha az yer vermemize neden olabilir.

Kırmızı etin, aynı zamanda, doymuş yağ oranı yüksektir. Bunun da, kabızlığı arttıran bir etmen olduğu düşünülmekte.

İşlenmiş tahıllar

Tam tahılların aksine, işlenmiş tahıllar çok düşük miktarda lif oranına sahiptir. Vazgeçemediğimiz beyaz ekmek ve beyaz pirinç, lif oranı düşük, işlenmiş tahıllar arasında yer alır. Buna ek olarak, fast-food ve donmuş gıdalar da, çok az miktarda lif içerir.
Yüksek doymuş yağ ve düşük lif içerikli gıdalarla beslenmek bu yüzden kabızlığa neden olabilir.

Haberin Devamı


Kabızlığa neden olabilecek 5 yiyecek


Olgunlaşmamış muz

Meyveler yüksek miktarda lif ve diğer önemli besin maddelerini içerir. Ancak bu durum, bazı meyvelerin, olgunluklarına göre değişkenlik gösterebilir.
Muz ve kavun, bu durum için iyi birer örnektir. Bu meyveler, olgunlaşmadan önce yenildiklerinde, kabızlığa neden olabilir; halihazırda kabızlık çekenlerin durumunu ise daha çok kötüleştirebilir.

Olgunlaşmamış muzların aksine, olgun muzlar bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını arttırarak, bağırsak alışkanlıklarının sağlıklı olmasına yardımcı olur. Bol miktarda iyi bakteri, sağlıklı bir sindirim sistemi sağlayarak, kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır.

Çikolatanın kabızlık sorunuyla bağlantısı

Yapılan bir araştırmaya göre, çikolata önemli derecede kabızlığa neden olabiliyor.

Çikolatanın kabızlığı nasıl tetiklediği henüz bilinmese de; beyaz ve sütlü çikolatanın içeriğinde bulunan doymuş yağ miktarı ve lif miktarının düşük olması potansiyel nedenler arasında sayılıyor.

Haberin Devamı

Buna karşın, kakao oranı yüksek çikolatalar, lif açısından zengindir. Bu yüzden, antioksidan özellikleri de bulunan bitter çikolatayı tercih etmenizde fayda var.

Sonuç olarak, bazı gıdaların kesin kez kabızlığa neden olduğunu söylemek doğru olmaz. Çünkü, kabızlık şikayeti daha çok hayvansal gıdaların (et ve süt ürünleri) aşırı alımıyla ve bitkisel kaynaklı gıdaların (meyveler, sebzeler, baklagiller ve tahıllar) düşük alımıyla bağlantılıdır. Bu yüzden, bu dengeli bir beslenme, çoğu zaman kabızlık şikayeti yaşamamanızı sağlayacaktır.

PembeNar Özel

Yazarlar