Gündem Kadıköy boğası koruma altında

Kadıköy boğası koruma altında

18.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kadıköy Altıyol Meydanı’nda bulunan ve Sultan  Abdülaziz tarafından yaptırılan tarihi boğa heykeli, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle alınan kararla planlara işlenerek, tescillendi.

Kadıköy boğası koruma altında

Büyükşehir Meclisi’nde Altıyol’daki, boğa heykeline ilişkin 1/500 ölçekli Uygulama İmar Planı değişiklik teklifi gündeme geldi. Tarihi boğa heykelinin planlara işlenmesine yönelik Meclis’e sunulan teklif, Ak Partili ve CHP’li meclis üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildi. “Boğa Heykeli ve Koruma Alanı” içerisinde ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararlarına göre uygulama yapılacak. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ak Partili üyesi Ömer Şahan, alınan kararla ilgili söz alarak heykelin önemini anlattı.

Haberin Devamı

154 yıllık heykel

Şahan, yaklaşık 154 yıldır Kadıköy’ün simgesi olan, Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan ve dövüşen boğa heykeli olarak bilinen heykelin tarihiyle ilgili bilgi verdi. Kadıköylülerin yıllardır sahip çıktığı boğa heykelinin, Fenerbahçe taraftarlarının da kutlamalar yaptığı yer olarak öneme sahip olduğunu vurgulayan Şahan, “Bugün alınan kararla heykel planlara işlendi. Kaldırılıp kaldırılmayacağı kararından da uzaklaştık. Çok güzel bir gelişme, Kadıköy’ümüze hayırlı olsun” dedi. 1864 yılında sanatçı Rouillar’a Paris’te yaptırılan ve orijinal adı “Dövüşen Boğa” olan heykel, uzun yıllar çeşitli noktaları dolaştıktan sonra Altıyol’a konuldu. Heykel, Kadıköy’e gelenlerin mutlaka adres tariflerinde yer alan, vatandaşların fotoğraf çekildikleri yer olarak biliniyor. l İSTANBUL AA