Gündem Kadına şiddete KADES önlemi

Kadına şiddete KADES önlemi

17.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kadın Destek Mobil Uygulaması ile kadınların tek tuşla güvenlik güçlerine ulaştıklarına dikkat çeken Bakan Soylu, ‘Uygulamayı 24 bin 584 kişi indirdi. Olaya 5 dakikada müdahale ediliyor’ dedi. Bakan Kaya ise ‘Şiddet gören kadın susmasın” diye konuştu

Kadına şiddete KADES önlemi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınların ihbarları daha hızlı bir şekilde iletmelerini sağlayan Kadın Destek Mobil Uygulaması’nı (KADES) tanıttı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nce geliştirilen uygulamayla ilgili açıklama yapan Soylu, KADES’in ilk olarak 24 Mart 2018 tarihinde kullanılmaya başlandığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Bu uygulamayı kadınlarımız telefonlarına indiriyorlar ve ardından T.C. kimlik numaralarını ve diğer bilgilerini girerek sisteme dahil oluyor. Herhangi bir tehlike durumunda uygulamayı tıkladıklarında sisteme bağlanıyorlar ve şiddete maruz kalmış olan kadınların ihbarı tek tuşla güvenlik güçlerine ulaşıyor. Otomasyon sistemine alarm olarak düşüyor, aynı anda yardım isteyen kişinin konumu bildiriliyor. En yakın kolluk birimi oraya sevk ediliyor.”

31 kadına müdahale

KADES’in uygulamaya konduğu tarihten itibaren indirilme ve ihbarda bulunma istatistiklerini açıklayan Soylu, KADES’in bugüne kadar 24 bin 584 kişi tarafından indirildiğini, acil durumda kalan 31 kadın tarafından da ihbarda bulunulduğunu ifade etti. Soylu, ihbarın düştüğü andan itibaren olaya müdahale süresinin yalnızca 5 dakika olduğunu vurgularken, kadına yönelik şiddete karşı aldıkları tedbirin sadece KADES ile sınırlı olmadığına dikkat çekti. Soylu, “Şiddet mağduru kadınlarımızın daha etkin korunması amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında 2016’da imzalanan protokol kapsamında bazı şehirlerde elektronik kelepçe pilot uygulaması gerçekleştirildi. 2018 yılının ilk 4 ayında 51 bin 361 kadının müracaatı alınmış, 27 bin 400 şiddet mağduru kadın hakkında koruyucu tedbir, 37 bin 147 şiddet uygulayan erken hakkında ise önleyici tedbir alındı” dedi.

Haberin Devamı

Yüzde 39 azalma

2017’nin ilk 4 ayı ile 2018 aynı dönemleri değerlendirildiğinde polis sorumluluk bölgesinde kadına şiddete dayalı ölümlerde yüzde 39 azalma yaşandığına dikkat çeken Soylu, “Bu sorunu çözeceksek toplumun bütün kesimleriyle birlikte çözeceğiz. Bu işin sosyal, psikolojik ve eğitim yönü olduğu gibi kolluk yönü de var. İnsanı değiştirmek için, kadına yönelik şiddetin görülmeyeceği bir toplum oluşturmak için gayretle çalışacağız. Bunu sağlayana kadar da güvenlik tedbirlerimizi en iyi şekilde alacağız” ifadelerini kullandı.

‘Kadın güçlü olursa toplum da güçlü olur’

Bakan Kaya ise KADES ile birlikte kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve en hızlı şekilde müdahalenin sağlanmasında yeni bir aşamaya geçtiklerine inandıklarını dile getirdi. Kaya, dünya geneline baktıklarında bu tür uygulamaların pek çok ülkede bulunmadığını, bu anlamda Türkiye’nin farkındalık oluşturduğunu ifade ederek, kadının güçlü olduğu bir ülkede ailenin, toplumun ve ülkenin güçlü olacağını kaydetti. Kaya, “Kadına şiddet bir insanlık suçudur, nereden ve kimden gelirse gelsin insan hakları ihlalidir. Şiddete karşı sıfır tolerans ilkesiyle mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Şiddete uğrayan kadınlarımız artık susmuyor, susmasın da” diye konuştu. Türkiye’nin 81 ilinde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonlarını faaliyete geçirdiklerini de belirten Kaya, “Bugün Bakanlığımıza bağlı 110 kadın konukevimizle birlikte ülkemiz genelinde 144 konukeviyle hizmet veriyoruz. Ayrıca nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelerin konukevi açma zorunluluğu var. İçişleri Bakanlığımızla birlikte önümüzdeki dönem için bu zorunluluğun yerine getirilmesini de takip ediyoruz” dedi. Kaya, şu an 73 ilde faaliyet gösteren Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin (ŞÖNİM), 2018 sonunda 81 ilde yaygınlaştırılacağını ifade etti.

Yazarlar