Kadınlarda Yumurtlama Yani Ovulasyon Belirtileri Nelerdir?

Yumurtlama zamanınız olan ovulasyonu bilmek her kadın için önemlidir. Yani hem bebek isteyen ve hem de bebek istemeyen kadınlar için bu zamanı bilmek çok önemlidir.

Yumurtalama olduktan sonra yumurta 24 saat vücutta yaşar.

Yumurtlamadan sonra tüplerden bir tanesi yumurtayı alır. Ve bu dönemde ilişkiye girilirse sperm vajenden rahim ağzına oradan da rahim içi ve tüpe doğru ilerler ve yumurtayı döller. Gebe kalmak isteyen bir kadının ovulasyonu bilmesi sayesinde bu dönemde ilişkiye girer ve yumurtanın döllenmesi şansı olur. Eğer kadın gebe kalmak istemiyorsa bu dönemde ilişkiye girmeyerek veya prezervatif kullanarak gebe kalmasını önler.

Haberin Devamı

Aslında düzenli adet gören her kadın yumurtlar. Yani 28-25 günde bir adet düzeni varsa kadın yumurtluyor anlamına gelir. Özellikle adet öncesi memelerde şişlik, adet öncesi sinirlilik, hafif kilo alma, karında şişkinlik gibi belirtiler o ay kadının yumurtladığını gösterir.

Adet olacağınız tarihi biliyorsanız bunun 14 gün öncesi sizin yumurtlama gününüzdür. Yani mesela ayın 27’sinde adet olacaksanız ayın 13’ü yumurtlama gününüzdür.

Yumurtlama sırasında vücudunuzda neler olur?

Yumurtada 2-3 cm lik basit bir kist oluşur ve bu kistin içindeki yumurta kistin çatlaması ile karın içine düşer. Bu olaylar sırasında kadına da tek taraflı karın ağrısı olabilir ve bu ağrı 1-2 gün sürebilir. Bu taraf yumurtalıktan progesteron salınımı olur ve buna bağlı olarak vücut ısısı 0.3 C artar. Bu artış luteal faz denen yumurtlamadan adet gününe kadar olan süre boyunca yüksek kalır. Bazı kadınlar yumurtlama olmadan önceki 1 hafta yani adetin 7. gününden sonra yataktan çıkmadan vücut ısılarını ölçmeye başlar ve yumurtlama günündeki artışı hergün ki ölçüm ile tespit eder. Burada önemli olan yataktan çıkmadan hergün aynı saatte ölçüm yapmak ve bunu kaydetmenizdir. Böylece 0.3C lik artışı tespit edebilir ve böylece yumurtlama gününüzü belirlersiniz.

Ayrıca artan progesteron hormonu ile rahim ağzındaki salgılanan sıvının kıvamında yumuşama olur ve yumurtlama döneminde bu salgıyı ince ve şeffaf şekilde akıntının vajenden gelişini hissedersiniz.

Haberin Devamı

Yumurtlama testleri nasıl kullanılır?

Gebelik planlayan kadınların bu dönemde ilişkiye girmeleri gerekli demiştik. Bu nedenle yumurtlama yani ovulasyon testleri geliştirilmiştir. Bu test, aynı idrarda gebelik testi gibi yapılır. Adet olduğunuz ilk günden sonraki 12. günde bu testi yapmaya başlamalısınız. Sabah ve akşam idrar test edilmelidir. Eğer çift çizgi çıkarsa 24 saat içinde yumurtlayacağınız anlamına gelir ve mutlaka o gün ve devam eden 3 gün içinde her gün ilişkiye girmeniz gebelik şansınızı arttırır. Yumurtlama testinde çift çizgi çıktıktan sonra testi yapmaya devam etmenize gerek yoktur.

Yumurtlama döneminde ilişkiye giren bir kadın gebelik istemiyorsa ne yapmalı?

Eğer gebelik istemiyorsanız ve korunmasız ilişkiniz olduysa aynı gün veya en geç 3 gün içinde ertesi gün hapı kullanmalısınız. Veya 7 gün içinde spiral taktırmanız da oluşacak gebeliği engeller.