Siyaset Kahraman, yeniden Meclis Başkanı

Kahraman, yeniden Meclis Başkanı

21.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, İsmail Kahraman üçüncü turda 289 oyla yeniden Başkan seçildi. İlk dönem başkanlık seçiminde Atatürk’ü anmadığı için sert tepki gören Kahraman, dünkü teşekkür konuşmasında bu kez “Atatürk’ü saygıyla selamlıyorum” dedi

Kahraman, yeniden Meclis Başkanı

TBMM Genel Kurulu’nda 28. Meclis Başkanlığı için yapılan seçimde İsmail Kahraman 289 oyla yeniden TBMM Başkanı seçildi. İlk tur oylamada 500 oy kullanıldı. İsmail Kahraman 260, Ak Parti’den olası olumsuzluklar için aday gösterilen Tamer Dağlı 38, CHP adayı Zekeriya Temizel 113, MHP adayı Celal Adan 40, HDP adayı Selma Irmak 39 ve İYİ Parti adayı Yusuf Halaçoğlu altı oy aldı. Dört oy da geçersiz sayıldı. Adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan olan üye tam sayısının üçte iki (367) çoğunluğuna ulaşamadı. TBMM’de Ak Parti’nin 316, CHP’nin 131, HDP’nin 54, MHP’nin 36, İYİ Parti’nin beş ve Bağımsızların da bir sandalyesi bulunuyor. Kahraman’ın 260 ve Dağlı’nın 38 oyu birleştirildiğinde Ak Parti’de 298 oy kullanılmış oldu. Ak Parti’den 5 vekil mazeretleri nedeniyle oylamaya katılmadı. Kahraman ve Genel Kurul’u yöneten Bahçekapılı ise mevzuat doğrultusunda oy kullanmadı. Gelmeyen 5 mazeretli vekil ve Kahraman ile Bahçekapılı’nın oy kullanmadığı dikkate alındığında 316 sandalyesi bulunan Ak Parti’de 11 fire yaşandı.

Haberin Devamı

MHP’ye sürpriz beş oy

36 milletvekili bulunan MHP’de ise sadece Kadir Koçdemir oylamaya katılmadı. Adan’a 40 oy çıkması, Ak Parti’den beş oyun Adan’a kaydığı değerlendirmesine yol açtı. 131 sandalyesi olan CHP’de ise 18 milletvekili oylamaya katılmadı. Temizel’in 113 oy aldığı dikkate alındığında CHP’de katılmayanlar dışında fire yaşanmadı. 54 milletvekili bulunan HDP’de ise 16 milletvekili oylamaya katılmadı. Irmak’a çıkan 38 oy dikkate alındığında HDP’de de fire olmadığı gözlendi. İYİ Parti’de ise Halaçoğlu’na altı oy çıktı. Halaçoğlu’na gelen bir oyun bağımsız Nazlıaka’dan mı MHP veya Ak Parti’den mi geldiği ise oylama gizli olduğu için belirlenemedi. 367 oy çokluğunun arandığı 2. turda da hiçbir aday bu rakama ulaşamayınca sonuç değişmedi. Kahraman’a 257, Dağlı’ya 37, Irmak’a 38, Adan’a 40, Temizel’e 122, Halaçoğlu’na da yedi oy çıktı. Beş oy da geçersiz sayıldı. Bu turda Ak Parti’nin oy gücü 309 olmasına karşın, Kahraman ve Dağlı’ya verilen oyların toplamı 294’te kaldı. Buna göre Ak Parti’nin 2. turdaki firesi, oy kulanamayan ve katılmayan vekiller hariç 15’i buldu. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte ikisi (367) sağlanamayınca 3. tura geçildi. 3. tur öncesi, Dağlı yarıştan çekildi.

Haberin Devamı

3. turda Ak Parti’nin firesi de zirve yaptı. Kahraman, 3. tur oylamaya Ak Parti 312 oy gücüyle girdi. Kahraman’a 289 oy çıktı. 16 oy da geçersiz sayıldı. 276 oy barajının geçerli olduğu bu turda Kahraman, 289 oy ile yeniden başkanlık koltuğuna otururken, Irmak 37, Adan 36, Temizel 124 ve Halaçoğlu ise 7 oyda kaldı.

Kahraman, yeniden Meclis Başkanı

Bu kez Atatürk’ü andı

Kahraman, yeniden Meclis Başkanı

İlk dönem başkanlık seçiminde Atatürk’ü anmadığı için CHP’den sert tepki gören Kahraman, Atatürk ve silah arkadaşlarına da teşekkür ederek, “Öncelikle zorluk ve sıkıntılar, gaz lambaları altında, İstiklal Savaşı’nı bizzat yöneten Birinci Meclis üyelerini, başta TBMM’nin ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Millî Mücadele’ye katılan ve katkı sağlayan ecdadımızı saygıyla anıyorum” dedi. CHP sıralarından, “ooo” sesleri yükseldi.

Haberin Devamı

Yıldırım ile Kılıçdaroğlu sohbet etti

- TBMM Başkanı Kahraman, Genel Kurul’un açılacağı saat 14.00’den yaklaşık 15 dakika önce iktidar kulisine geldi. Bakanlar ve milletvekillerinin tebriklerini kabul eden Kahraman, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. Ardından Genel Kurul’a geçen Kahraman, salonda bulunan Ak Parti CHP, HDP ve MHP’li vekillerle tokalaştı. Kahraman, MHP sırasının en önünde oturan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanına giderek kısa süre sohbet etti.

- TBMM Başkan adaylarının ismi okunurken en fazla alkışı Ak Parti’nin ikinci adayı olan Tamer Dağlı aldı. Bahçekapılı seçimin ardından oyları sayacak tasnif komisyonu için kura ile milletvekili belirlerken, torbadan halen hastanede tedavi gören CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın adı çıktı.

- Oylama devam ederken Genel Kurul’da karşı karşıya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Başbakan Binali Yıldırım tokalaşarak bir süre sohbet etti.

- Başbakan Yıldırım, Kahraman’ın teşekkür konuşmasını TBMM’deki makam odasında izledi.

Haberin Devamı

- Genel Kurul salonunda bulunan bazı AK Parti’li vekillerin de sonucu ve Kahraman’ın teşekkür konuşmasını alkışlamadığı görüldü.

- Kahraman’ı dinleyen tek lider, Genel Kurul salonundan hiç ayrılmayan Bahçeli oldu.

Teşekkür yemeği iptal edildi

- Kahraman, seçimden önce “teşekkür yemeği” organizasyonu talimatı verdi. Bu çerçevede saat 19.00 için tören salonunda tüm milletvekillerinin davet edileceği akşam yemeği için hazırlıklar günboyu sürdü. Ancak organizasyon daha sonra iptal edildi.