Siyaset Kalın'dan yaptırım krizine yorum: Türkiye bir ekonomik savaştan yana değil

Kalın'dan yaptırım krizine yorum: Türkiye bir ekonomik savaştan yana değil

16.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İlgili kurumların aldığı tedbirler ve milletin konuyu sahiplenmesi sayesinde ekonomide iyiye gidişin başladığını belirten Kalın, normalleşmenin ilerleyen günlerde daha da güçleneceğini söyledi...

Kalından yaptırım krizine yorum: Türkiye bir ekonomik  savaştan yana değil

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kalın, Amerikan yönetiminin gayri meşru tedbir ve tepkileri neticesinde Türk ekonomisinde ve özellikle döviz kurunda yaşanan dalgalanmalara işaret ederek, bu dalgalanmaların Türk ekonomisinin bünyesiyle ilgisi olmadığını, bir ekonomik savaş ve psikolojik algı operasyonu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türk ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu vurgulayan Kalın, sadece resmi kurumlardan değil, iş çevrelerinden gelen açıklamaların da bunu teyit ettiğini aktardı. Tükriye’nin son derece elverişli bir yatırım ortamına sahip olduğunu anlatan Kalın, “Türkiye kimseyle bir ekonomik savaştan yana değildir fakat bir saldırı söz konusu olduğunda tepkisiz kalması düşünülemez” diye konuştu. Türkiye’nin serbest piyasa kurallarına bağlı bir şekilde dünya ekonomisiyle entegre olmaya bundan sonra da devam edeceğini kaydeden Kalın, “İlgili bütün kurumlarımızın bundan sonra da uygulayacağı tedbirlerle Türk ekonomisindeki bu normalleşmenin daha da güçleneceğini öngörüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

‘Milletimiz tek yürek’

Haberin Devamı

Bazı Amerikan ürünlerine ek vergi getirilmesi konusunda Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni hatırlatan Kalın, “Bu tepkiyi vatandaşlarımızın da sahiplendiğini görüyoruz. Türkiye, hiç kimseyle bir ekonomik savaştan yana değildir fakat kendine yönelik bir saldırı söz konusu olduğunda da bu saldırıları püskürtmek için gereken bütün adımları atacaktır” dedi. Kalın, milletin tek yürek, tek ses halinde bu mücadeleye tam destek vermesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

“Erdoğan’ın Amerikan elektronik ürünlerine boykot çağrısında ne tür adımlar atılacak?” sorusuna ise Kalın, “Sorunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz. Ama bunun için de ABD yönetiminin Türkiye’deki yargı süreçlerine saygılı olması gerekir. Bunlar yoluna girdiği zaman bu ilişkiler tekrar normalleşir ve bu Türk-Amerikan ilişkilerinde de yeni bir sayfanın açılması, pürüzlerin aşılması anlamına gelir. Bizim çabalarımız ve beklentimiz bu yönde” dedi.

‘YPG unsurları çekilmeye başladı’

“ABD ile Menbiç’teki askeri iş birliği sürecek mi” sorusu üzerine Kalın, şu anda Türk ve ABD askerlerinin birbirlerinden bağımsız devriyelerini yaptığını anlattı. Kalın, “90 günün sonunda bunlar ortak hale gelecek. Olumlu neticeler alınmaya başladık. Münbiç ve civarında PYD/YPG unsurları çekilmeye başladı. Beklentimiz, tamamının Fırat’ın doğusuna çekilmesi” dedi.

Haberin Devamı

‘Terör örgütüne katılım 30 yılın en düşük rakamı’

Kalın, 2018’de kırmızı listeden 7, mavi listeden 5, yeşil listeden 4, turuncu listeden 4, gri listeden de 30 olmak üzere toplam 50 kilit konumdaki teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirerek, “İkna çalışmaları çerçevesinde 2018 yılında örgüte katılım 61 kişiyle sınırlı kalmıştır ve bu 30 yılın en düşük rakamıdır” dedi.

‘Türkiye’nin yaşadığı derin hayal kırıklığı’

Beyaz Saray’ın, ABD Başkanı Trump’ın rahip Brunson’ın serbest kalmamasından dolayı hayal kırıklığı yaşamasına ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine Kalın, şunları söyledi:

“Hayal kırıklığından bahsedeceksek Türkiye’nin ulusal çıkarları çerçevesinde yaşadığı derin hayal kırıklığını ifade edelim. Onlar bir papaz için bu ilişkileri adeta tamamen yıkma noktasına gelirken, Türkiye’nin meşru iki temel ulusal güvenlik meselesinde Amerikan yönetimlerinin, şu ana kadar somut bir adım attığını görmedik. PKK ve FETÖ’yü kastediyorum. PKK ile ilgili olarak yıllardır ‘Türkiye’nin yanındayız’ gibi şeyler söylendi ama somut olarak bunların sahada yapılıp yapılmadığına baktığımızda bizi tatmin edici düzeyde işbirliğinin ortaya konmadığını maalesef görmekteyiz.”

Haberin Devamı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın görüşmesine değinen Kalın, görüşmenin ABD ile devam eden görüşme trafiğinin devamı olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun mevkidaşıyla, kendisinin Bolton ile Erdoğan’ın Trump ile görüşmesinin olduğunu hatırlatan Kalın, “Biz burada size ne dediysek içeride de aynısını söyledik. ‘Türkiye’de bir yargı süreci var buna saygılı olun’. Ama Türkiye’nin taleplerini tamamen göz ardı edip sadece Amerika perspektifinden bakan birileri de adeta Türkiye’yi günah keçisi yapmaya çalışıyorlar”” dedi.

Merkel ve Macron görüşmesi

Kalın, diplomasi trafiği çerçevesinde kendi talepleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, dün Almanya Şansölyesi Merkel ile telefon görüştüğünü, bugün de Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile göreşeceğini belirtti. Kalın, “Talepler karşı taraftan geliyor. Bu da özellikle Avrupa’da Trump yönetiminin bu engelleyici, kendilerince cezalandırıcı birtakım ekonomi politikalarına dönük tepkinin giderek yükselmekte olduğunu da işaret etmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘F-35’lerden geri adım yok’

Kalın, “F-35’lerin satışına yönelik ABD’nin 90 gün içinde sunacağı raporda olumsuz bir karar çıktığı takdirde, uluslararası hukuk yollarına başvurulacak mı” sorusu üzerine, ABD’de Türk pilotların eğitiminin devam ettiğini belirtti. Kalın, “Zaten planlanan da buydu. Yaklaşık 1.5 yıllık daha eğitim süresi var. Türkiye o projenin bir ortağıdır. İş eğer böyle bir noktaya giderse Türkiye tabii ki hukuk yollarına başvurur. Burada bir geri adım atması söz konusu değil” dedi.