Kalp hastaları Ramazan'da ne yapmalı?

Müslümanların kutsal ayı olan Ramazan'da oruç tutmak özellikle uzun yaz günlerinde normal insanlar için bile zorlu iken kalp hastaları ne yapmalı?

Oruç genel olarak normal insanlarda ve durumu stabil olan kalp hastalarında olumsuz etkilere sahip değildir. Gerçekte bazı açılardan faydalı dahi olabilir. Düşük gıda alımı, sigaradan uzak durmak ve genel olarak kutsal bir ay olmasından dolayı stresin azaldığı bir atmosferde yaşamak kalp açısından faydalı olabilir.

Öncelikle Ramazan'da karşılaşılan en sık problem diyet içeriği ve miktarının değişmesidir. Kalp hastaları için kesinlikle yasak olan gıda çeşidi çok azdır. Ancak yüksek oranda doymuş yağ içeren, basit şekerlerden zengin gıdaların içeriğini ve tüketim sıklığını normal hayatta olduğu gibi kısıtlamak gerekir. Her ne kadar kısa bir süre de olsa iftarla sahur arasında çok fazla sıvı tüketmeli ve günlük yürüyüşleri bu aralıkta aksatmaksızın yapmalıyız.

Haberin Devamı

Peki hangi kalp hastalarının oruç tutması sakıncalıdır?

•Tekrarlayan göğüs ağrısı olan hastalar

•Günlük işlerini yapamayacak derece ileri kalp yetmezliği olanlar

•Sık idrar söktürücü ilaç kullananlar

•Kontrolsüz hipertansiyonu olanlar ya da kontrol edilmesi için fazla miktarda, sık aralıklarla ilaç kullananlar

•Son 1,5 ay içinde kalp krizi geçirmiş ya da kalp cerrahisi geçirmiş olmak

•Aort kapakta ileri derecede darlığı olan hastalar

•Kan sulandırıcı ilaç kullananlar

•Ciddi ritim problemi olan ve bunun için sık aralıklarla ilaç alması gerekenler

Bu grubun haricinde kalan hastalar, tedavisinin gözden geçirilmesi ve gereğinde değiştirilmesi amacıyla doktoruyla görüşerek oruç tutabilir. Gerekli görülmesi halinde doktorunuz günde tek sefer kullanılabilen uzun etkili ilaçları başlayabilir, ilaç saatlerinizi iftar ve sahura göre ayarlayabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, tedavi kişiseldir ve klinik durumuza göre doktorunuz sizi riske etmemek adına oruç tutmanıza izin vermeyebilir.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Turfan

Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi