Ekonomi ‘Kamu tasarrufu’ bütçeyle netleşecek

‘Kamu tasarrufu’ bütçeyle netleşecek

26.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Kamu tasarrufu’ bütçeyle netleşecek

Yeni sistemle değişen bütçe maratonu ekim ayında başlıyor. Cumhurbaşkanlığı’ndan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yetki devriyle bakanlık tarafından hazırlanacak olan bütçe tasarısında, Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) vurgu yapılan kamu tasarruflarının netleşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Yeni bütçe tasarısı, 17 Ekim’e kadar TBMM’ye gönderilecek ve TBMM Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Komisyonun 55 gün içinde üzerindeki görüşmeleri tamamlayacağı metin, TBMM Genel Kurulu’nda da görüşülecek. Değişiklik önergeleri okunup oylanacak. Bütçe, mali yılbaşına kadar karara bağlanacak.

Otomatik de olabilir

Bütçe kanununun süresinde yürürlüğe konulamaması halinde, geçici bütçe kanunu çıkarılacak. Geçici bütçe kanununun da çıkarılamaması durumunda, yeni bütçe kanunu kabul edilinceye kadar bir önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranına göre artırılarak uygulanacak. Genel Kurul’da kamu idare bütçeleri ile değişiklik önergeleri, üzerinde ayrıca görüşme yapılmaksızın okunacak ve oylanacak. Sayıştay, genel uygunluk bildirimini, kesin hesap kanun teklifinin verilmesinden başlayarak 75 gün içinde Meclis’e sunacak. Cari yıl bütçesindeki ödenek artışını öngören değişiklik teklifleri ile carî ve izleyen yılların bütçelerine mali yük getiren tekliflerde, öngörülen giderleri karşılayabilecek mali kaynak gösterilmesi zorunlu olacak.

Haberin Devamı

76 milyar liralık kaynak

2019 bütçe tasarısında, YEP’ten önemli izler olacak. Özellikle kamudaki tasarruf kararının etkilerinin bütçede net bir şekilde görülmesi öngörülüyor. Personel ve araç temini gibi kalemler de yapılacak tasarrufların da kamu kurumlarının bütçesinde görülmesi bekleniyor. Bazı verimsiz görülen harcama kalemlerinin ortadan kaldırılması ve hizmet maliyetlerinin minimize edilmesi, bütçe hedefleri arasında olacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 31 milyarı yatırımlardan, 13.7 milyarı teşviklerden, 10.1 milyarı sosyal güvenlik alanından, 2.5 milyar lirası mal ve hizmetlerden, 2.7 milyarı diğer alanlardan, 16 milyarı gelir artırıcı tedbirlerden olmak üzere toplam 76 milyar liralık tasarrufa ulaşılacağını söylemişti.