Populer Bilim Kan emiyorlar! Yıllar sonra en somutu kanıtı ortaya çıktı

Kan emiyorlar! Yıllar sonra en somutu kanıtı ortaya çıktı

14.12.2017 - 01:00 | Son Güncellenme:

Myanmar’da bulunan kehribar fosilleri içinden milyonlarca yıl öncesine ait kene fosilleri ortaya çıktı. “Draculi" adı verilen bu kenelerin Dracula gibi kan emdikleri ortaya çıktı.

Kan emiyorlar Yıllar sonra en somutu kanıtı ortaya çıktı

milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Keneler, evcil hayvanlar için hastalık taşıyan bir tehdit olabilir, ancak hayatta kalmada ustalar. Myanmar’da bulunan kehribar fosillere göre, parazitler 99 milyon yıl önce dinozorların kanını emiyorlardı.

Oxford Üniversitesi Doğal Tarih Müzesi’nde paleontolog olan Ricardo Pérez de la Fuente liderliğinde, milyonlarca yıl öncesinde bir ağaç reçinesine yapışıp kalmış ve bugüne kadar bir kehribar fosili haline gelmiş örnekler bulundu. Kehribar örnekleri sertleştirilmiş ağaç reçinesinde, dinozorlar üzerinde beslenen kenelere dair birkaç ipucu sunuyor.

Bu kenelerin dinozorların kanıyla beslendiklerine dair en önemli kanıt aynı kehribarlar içinde, modern kuşların atası olan Threpod cinsi dinozorun tüylerinin bulunması.

Haberin Devamı

Kan emiyorlar Yıllar sonra en somutu kanıtı ortaya çıktı

Pérez de la Fuente’ey göre bu "Kene ve kuşlar arasındaki ilişkinin eski olduğunu gösteriyor. Her iki soyun atalarında mevcuttu." Birçok modern kene de günümüzde kuşlar üzerinden besleniyor.

Bulunan kehribar örneklerinin 99 milyon yıllık olduğu düşünülüyor. Orijinal koleksiyoncular tarafından bulunan bu örnekler, bilim insanları tarafından satın alınıp müzeye bağışlandılar. İlk etapta bu kenelerin içindeki kandan DNA örnekleri çıkartılması planlandı ancak başarılı olunamadı. Daha sonra örnekleri daha iyi karakterize etmek için Pérez de la Fuente ve diğer meslektaşları birlikte çalıştı. Araştırmacılar, örneklerin daha önce bulunmamış bir kene cinsi olduğunu tespit etti. “Deinocroton draculi” ya da “Dracula’nın korkunç kenesi” adı verilen bu keneler, kan emiyorlardı.