Siyaset Kanlı olaylarda terör boyutu araştırılıyor

Kanlı olaylarda terör boyutu araştırılıyor

16.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suruç’ta seçim çalışmaları sırasında çıkan çatışmada ölenler toprağa verilirken, gerginliğin sürdüğü ilçede yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Kanlı olaylarda terör boyutu araştırılıyor

Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın Suruç ilçesindeki seçim çalışması sırasında önceki gün çıkan olaylarda aralarında Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız’ın (53) da bulunduğu 3 kişi yaşamını yitirirken 9 kişi yaralandı. Olayla ilgili 4 savcı görevlendirilirken, olayın PKK yandaşları tarafından kurgulanmış olabileceği öne sürüldü. Ölenler arasında bulunan Esved Şenyaşar’ın da daha önce terör soruşturması kapsamında gözaltına alındığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Milletvekili Yıldız, önceki gün kardeşleri, yakınları ve parti üyeleriyle Suruç’ta esnaf ziyaretleri yaptı. Ancak, iddiaya göre çarşıda iş yeri olan Esved Şenyaşar ile babası ve bazı yakınları oylarının renginin belli olduğunu söyleyerek, Ak Partililerden çarşıya girmemelerini istedi. Duruma tepki gösteren Yıldız ve beraberindekiler ise kampanya yürüttüklerini ve esnafla selamlaşacaklarını ifade etti. Taraflar arasında başlayan tartışma kısa sürede büyüdü ve uzun namlulu silahların da kullanıldığı çatışmaya dönüştü. Bölgeye sevk edilen polis ekiplerinin müdahalesiyle çatışma sonlandırıldı.

‘Hastanede sürdü’

Polis, olay yerinde önlem alırken sağlık ekipleri yaralanan 12 kişiyi ambulanslarla Suruç Devlet Hastanesi’ne taşıdı. Acil serviste yaralılara müdahale edilirken, olayı duyarak hastaneye akın eden Yıldız ve Şenyaşar aileleri mensupları arasında yeniden tartışma çıktı. İki grup arasında çıkan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle oluşan gerginlik, polisin havaya ateş açmasıyla sonlandırıldı. Gerginliğin büyümemesi için yaralılar, ambulanslarla Şanlıurfa kent merkezinde farklı hastanelere sevk edildi.

Haberin Devamı

Kentte tansiyonun yükselmesine yol açan olayın ardından Suruç ilçe merkezi ile yaralıların tedavi gördüğü hastanelerde geniş güvenlik önlemi alındı. Olayın meydana geldiği çarşı ve çevresini ablukaya alan polis, kimsenin bölgeye yaklaşmasına izin vermezken Yıldız ve Şenyaşar ailesi fertlerinin yaşadığı yerler ile Ak Parti, HDP ve kamu kurumu binalarının çevresinde de geniş güvenlik önlemi alındı.

3 kişi öldü

Şanlıurfa’ya sevk edilen yaralılardan milletvekili Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız ile karşı gruptan Esved Şenyaşar, Fadıl Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar’ın kurtarılamadığı belirtildi. Bir süre sonra yapılan açıklamada ise daha önce öldüğü belirtilen Ferit Şenyaşar’ın yapılan kalp masajı ile yaşama döndürüldüğü açıklandı Olayda yaralanan dokuz kişiden dördünün Ankara’ya sevk edildiği, beş kişinin tedavisinin Şanlıurfa’da sürdüğü bildirildi.

Gözaltı yok

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, olayın büyüklüğü, vahameti ve terör boyutunun olup olmadığını araştırmak üzere Şanlıurfa merkezden üç cumhuriyet savcısını da Suruç’ta görevlendirdiklerini, dört savcının olayda terör boyutunu da soruşturduğunu belirtti. Başsavcı Doğan, bazı kişilerin bilgisine başvurulduğunu ve şu an için kimsenin gözaltında bulunmadığını, ancak olayla bağlantısı olduğu gerekçesiyle üç kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Güvenlik güçlerinin incelemesinde, PKK yandaşlarının AK Parti grubunun gün içerisinde esnaf ziyaretini haber aldıklarını ve çarşıya geleceklerini öğrenerek hazırlık yaptıkları da iddia edildi.

Çarşı yeniden açıldı

Cumhuriyet savcıları ve güvenlik güçleri dün sabahın ilk ışıklarına kadar saldırının yaşandığı Ziya Paşa Sokak’ta inceleme yaptı. Olay yerindeki deliller tek tek toplandı, bölgedeki güvenlik ve MOBESE kamera kayıtları ayrıntılı şekilde incelendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından sokak dün sabah yaya ve araç trafiğine açıldı. l HASAN KIRMIZITAŞ, ALİ LEYLAK, ÖMER ŞULUL, BURAK EMEK Şanlıurfa DHA

Haberin Devamı

Başbakan’dan taziye ziyareti

Başbakan Binali Yıldırım, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’a taziye ziyaretinde bulundu. Yıldırım, “Adli yönden olay bütün boyutlarıyla araştırılacak. Olaya karışanlardan, ölenlerden bazılarının geçmişte KCK/PKK sicilleri emniyette mevcut, bütün bunlar değerlendirilecek” dedi. l AA

Kanlı olaylarda terör boyutu araştırılıyor

Soylu: Somut olaylar var

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyinin cenaze törenine katıldı. Sağduyu çağrısında bulunan Soylu, olayın hukuk çerçevesinde çözülmesinin önemine değindi. Adli ve idari soruşturmanın sürdüğüne söyleyen Soylu, “PKK seçimin sonucuna doğru eski usullerini devreye sokmak istiyor” dedi. l AA

HDP: Deliller karartılmasın

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Suruç’taki olaya ilişkin “Bu güzel ülkemizde, güzel bayramlar kutlamak istiyorsak, huzur istiyorsak, bu nefret söylemine, bu düşmanlaştırıcı yaklaşıma son vermeliyiz. İçişleri Bakanlığı’na, Adalet Bakanlığı’na, valilere çağrı yapıyorum. Hemen olayın gelişmesindeki delillerin karartılmasının önüne geçin” dedi. l DHA

Haberin Devamı

Cenazeler toprağa verildi

Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın Suruç’taki saldırıda yaşamını yitiren ağabeyi Mehmet Şah Yıldız’ın cenazesi dün Suruç Devlet Hastanesi morgundan alınarak Cumhuriyet Mahallesi’ndeki Hicret Camisi’ne getirildi. İlçe Müftü Yardımcısı Hüseyin Ortaç’ın kıldırdığı namazın ardından omuzlara alınan Yıldız’ın tabutu, Yoğurtçu Mahallesi’ndeki aile mezarlığına getirilip toprağa verildi. Törene katılanlar tekbir getirip “Vatan sağ olsun”, “Kahrolsun PKK” sloganları attı. Törene katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve bazı milletvekilleri, İbrahim Halil Yıldız ve yakınlarına taziyelerini iletti. Mehmet Şah Yıldız’ın oğlu Osman Yıldız, sosyal medya hesabından “İftarını arife günü cennette açan can babam, mekanın cennet olsun. Rabbime kavuştun babam, Peygamber Efendimiz komşun olsun nur içinde uyu” şeklinde paylaşımda bulundu.

Kanlı olaylarda terör boyutu araştırılıyor

Sıkı güvenlik

Suruç’taki olayda ölen Esved Şenyaşar ile Fadıl Şenyaşar’ın cenazeleri, ilçe mezarlığında toprağa verildi.

Polisin zırhlı araçlarla önlem aldığı mezarlığa, provokasyon olmaması ve gerginlik yaşanmaması için sadece aile bireyleri alındı. Cenazeye katılmak üzere mezarlığa gelen kalabalığa polis izin vermedi. Bunun üzerine kalabalıkta bulunan bazı kişiler taş atınca polis kalabalığa biber gazı ve basınçlı su sıkarak dağıttı. 10 kişiyi gözaltına alan polisin sıkı güvenlik önlemleri devam ediyor.