Beslenmede her vitamin ayrı öneme sahiptir. E vitamini ise güçlü antioksidan özelliği ile serbest radikallere savaş açabilir.

Peki serbest radikaller nelerdir ve vücudumuzda nelere sebep olur?

Vücudumuzda besinlerin yıkımı için oksijene ihtiyaç vardır. Bu döngü de serbest radikaller yan ürün olarak ortaya çıkmaktadır. Normalde vücut, serbest radikallerle baş edebilir fakat bazen bağışıklık sistemi virüs ve bakteriler ile baş edebilmek için serbest radikalleri oluşturabilir ya da dış etken olan çevre kirliliği, tarım ilaçları, radyasyon, besinlerdeki katkı maddeler, sigara dumanı, stres gibi etkenler serbest radikallere neden olabilir.

Haberin Devamı

Eğer ki yeterli antioksidanlar alınıyorsa vücutta oluşabilecek hasarlara önlem alabiliriz.

Vücut sürekli serbest radikallere maruz kalıyorsa; başta kanser, Alzheimer, hızlı yaşlanma, kalp hastalıkları, bağışıklık sistemin de hasarlara neden olabilir. E vitamini güçlü antioksidan özelliği ile serbest radikal oluşumunu önleyebilir.

Hangi Besinlerle E Vitamini Alabiliriz?

E vitamini hayvansal yağlardan fakirdir. Başlıca kaynakları ise

Avokado,

Zeytinyağı

Kuruyemişler (fındık,ceviz,fıstık),

Buğday,

Ruşeym,

Soya fasulyesi,

E vitamini açısından zengin besinlerdir.

Beslenmenize ekleyeceğiniz E vitamininden zengin besinler ile bağışıklık sisteminizi koruyabilir ve antioksidan ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Günde 15 miligram(22.5 IU) E vitamini yetişkinler kabul edilir miktardır. Yaklaşık 50 gram badem E vitamini ihtiyacınızı karşılayabilmektedir.

Dyt. Öykü Yıldırım