Siyaset Kapadokya’ya koruma kalkanı

Kapadokya’ya koruma kalkanı

24.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Nevşehir’de Peri Bacaları yakınına inşa edilen kaçak yapıların yıkılacak olmasıyla gündeme gelen Kapadokya bölgesinin korunması için hazırlanan yasa teklifi TBMM’de yasalaştı.

Kapadokya’ya koruma kalkanı

TBMM Genel Kurulu’nda 237 oyla kabul edilen yasaya göre, yetki karmaşasından dolayı ortaya çıkan kaçak yapılaşmaların önüne geçilecek. Bunun için yetkiyi tek elde toplayacak olan Kapadokya Alan Başkanlığı kurulacak. Alan Başkanlığı, Kapadokya alanında meri planlara ve komisyon kararlarına aykırı olarak yapılan, yapı ve tesisleri yıkacak veya yıktıracak. Kapadokya Alanı’nın tarihi ve kültürel değerleri ile jeolojik/jeomorfolojik dokusunun ve doğal kaynak değerlerinin korunmasına ve yaşatılmasına yönelik alınan tedbirlere aykırı davranılması halinde 50 bin ila 200 bin lira, bu kapsamda olmayan ve Kapadokya’nın mevcut durumunu bozmayan, yapısal uygulamalar içermeyen konulara ilişkin belirlenecek tedbirlere aykırılık halinde ise 500 ila 5 bin lira idari para cezası uygulanacak. Kapadokya alanının sınırları, Alan Başkanlığı’nın teklifi ve Bakanlığın uygun görüşü üzerine Cumhurbaşkanı kararı ile değiştirilebilecek.

Haberin Devamı

Turizme teşvik

Öte yandan Turizmi Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi de Genel Kurul’da kabul edilerek kanunlaştı. Kültür, turizm koruma ve gelişim bölgelerinde, turizm merkezlerinde bulunan bakanlık tarafından turizm amaçlı değerlendirilmesinde yarar görülen Hazine’nin özel mülkiyetindeki taşınmazlardan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca uygun görülenler iki ay içerisinde tahsis edilecek. Yabancı bayraklı yatlar, gezi spor ve eğlence amacıyla kullanılmak üzere Türk ve yabancı uyruklu kişilere kiraya verilemeyecek. Konaklama tesislerinde, işletme tarafından taahhüt edilmesine rağmen müşterinin konaklatılmaması hallerinde, hizmetin sağlanamadığı her bir oda için 8 bin 500 lira idari para cezası uygulanacak.