Dünya Karadağ AB için 33 fasıldan 30'unu açtı

Karadağ AB için 33 fasıldan 30'unu açtı

12.12.2017 - 13:42 | Son Güncellenme:

Karadağ, AB'ye katılım  müzakerelerinde iki yeni fasıl daha açtı. Beş yıldır müzakereleri sürdüren Karadağ, 33 faslın 30'unu açmış oldu.

Karadağ AB için 33 fasıldan 30unu açtı

Karadağ Avrupa İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, dün Brüksel'de düzenlenen Hükümetler Arası Katılım Konferansı'nda 2 No'lu "İşçilerin Serbest Dolaşımı" ve 3 No'lu "İş Kurma Hakkı ve Hizmet Sunumu Serbestisi" fasılları açıldı. Böylece beş yıldır katılım müzakerelerini sürdüren Karadağ, 33 faslın 30'unu açmış oldu.

Haberin Devamı

Avrupa İşleri Bakanı Aleksandar Andrija Pejovic, konferansta yaptığı konuşmada, Karadağ'ın söz konusu alanlarda harcadığı çabanın AB tarafından dikkate alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"İşçilerin Serbest Dolaşımı" başlıklı faslın önemine işaret eden Pejovic, bu faslın Avrupa entegrasyonlarının temel taşını temsil ettiğini vurguladı.

Pejovic, AB'ye üye olduktan sonra Karadağ vatandaşlarının AB üyesi ülkelerde ikamet etme, kendilerini geliştirme ve çalışma hakkına sahip olacaklarını söyledi.

"İş Kurma Hakkı ve Hizmet Sunumu Serbestisi" başlıklı faslın da ülkeye büyük katkı sağlayacağını belirten Pejovic, ticaretin ve yabancı yatırımların bu fasıl sayesinde artacağını ifade etti.

Haberin Devamı

AB Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da ilerlemesini sürdüren Karadağ'ın AB üyeliğini destekleyeceklerini vurguladı.

Sırbistan'dan 2006 yılında ayrılarak bağımsızlığını kazanan Karadağ, 2008 yılında AB üyeliği için başvurdu. "Aday ülke" statüsünü 2010 yılında alan Karadağ, 2012 yılında da katılım müzakerelerine resmen başladı.

Karadağ, Batı Balkanlar'da AB üyeliğine en yakın ülke olarak gösteriliyor.