Gündem Karadeniz’in meşhur yemeği: Enfes lahana sarması tarifi

Karadeniz’in meşhur yemeği: Enfes lahana sarması tarifi

27.04.2018 - 15:51 | Son Güncellenme:

Turşusuyla yemeklerin yanında, haşlanınca kısırın yanına çok yakışan lahananın bir de sarmasına bakalım nasıl yapılıyormuş. Biraz daha ekşi sevenlere yönelik bu tarifi denemenizi tavsiye ederiz. Hem çok sağlıklı hem çok lezzetli.

Karadeniz’in meşhur yemeği: Enfes lahana sarması tarifi

Lahananın faydaları

Haberin Devamı

Lahana güçlü antioksidan içeriği barındırmaktadır, vitamini açısından oldukça zengin bir besindir, hastalıklara karşı direnç sağlamayı kolaylaştırır. Bağırsakların çalışmasını düzenleyerek sindirimi korur, kilo vermek isteyenlere oldukça yardımcıdır. İçeriğindeki vitaminler sayesinde göz sağlığını korur, sivilce problemine iyi geldiği gözlenmiştir, kemiklerimizin deformasyonunu önler. Kalbimizin çalışmasını düzenler, böbreklere iyi gelip idrar söktürme özelliği vardır. Haşlayıp suyunu içmek ya da pişmeden yemek selülitlerde azalmaya yardımcı olur. Kadınların regl döneminde tüketilmesi o dönemi daha da kolaylaştırır. Lahanadan lahana sarmasıyla daha lezzetli bir şekilde faydalanılabilir.

Lahana sarması malzemeler

Haberin Devamı
  • 1 lahana
  • 2 ufak boy soğan
  • 1,5 çay bardağı bulgur
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1,5 çay bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam nane
  • Göz miktarı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • Çok küçük bir tutam reyhan
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2-3 diş dövülmüş sarımsak
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay bardağı tane sumak

Nasıl yapılır?

Şimdi tarife gelelim. Lahananın yaprakları birer birer yıkanır. 6-7 dakika suda haşlanır. Sudan alınıp süzülür. Pirinç yıkanır. Soğan, sivribiber, maydanoz, domates minik minik doğranır. Salça, tuz, baharatlar, sıvı yağ koyulup ve harmanlanır. En son pirinç eklenir.

Haşlanmış lahanalar lahana sarması olacak şekilde kesilir, üzerine göz kararı iç yerleştirip sarılır. Tencerenin dibine artık olan lahana parçaları yerleştirilir. Sarmalar düzgün bir şekilde dizilip üzerine bir tabak koyulur. Tabağının kenarlarına kadar su koyulur. Su kaynayana kadar ocağın altı açık olur. Kaynayınca altı kısılır. Tavaya tereyağı(isteğe göre sıvı yağ) bırakılır. Üzerine sarımsak ilave edilip biraz kavrulur. Salça da ilave edilip karıştırmaya devam edilir, biraz suyla karışan sumak eklenir göz kararı su ilave edilip kaynatılır. Kuru nane de ilave edilip azıcık daha karıştırınca sos hazır olur.

Sarmalar kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra su seviyesine ara ara bakıp dibine tutmasın diye su ilavesi yapılır. 15 dakika daha sonra altı kapatılır. Tabak alınır bir süre dinlendikten sonra servis tabağına alınan lahana sarmasının üzerine sos ilave edilir. Hazırlanan sarımsaklı sos gezdirilir. Yanında lavaş ekmek, salata veya ayran ile servis edilir. Afiyet olsun.

Yazarlar