Geri Dön

Karalahananın faydaları

Karadeniz mutfağında görmeye alışık olduğumuz Karalahananın faydaları nelerdir?

Karalahananın faydaları

Karadeniz mutfağında sık kullanılan karalahana, Amerika’da yeşil yapraklı sebzelerin kraliçesi ilan edildi. Karalahananın kalorisi düşük, vitamin, mineral ve antioksidan içeriği ise son derece zengin. Aslında sadece sebzelerin kraliçesi olmakla kalmıyor.

Haberin Devamı

Karalahana tüm gıda grupları arasında, aldığınız kalori başına sağladığı besin miktarı en yüksek gıdalardan biri. Hatta karalahanayı ‘yeni biftek’ olarak tanımlayanlar bile var.
Peki, nedir faydaları ve neden tüketmeli?

100 g karalahana 50 kalori ve 1,7 mg demir içeriyor. Günlük demir ihtiyacının yaklaşık %9’unu karşılıyor. 100 g et 214 kalori ve 2,9 mg demir içeriyor. Bu da günlük ihtiyacın %16’sına denk geliyor. Yani karalahana hem iyi bir demir kaynağı hem de kalori başına etten bile fazla demir içeriyor.

Karalahana tam bir A ve K vitamini deposu!
K vitamini kemik sağlığı ve kanda normal bir pıhtılaşma sağlamak için önemli. 1 ölçü bardağı karalahana (67 g) K vitamini ihtiyacınızın %684’ünü karşılıyor!

Haberin Devamı

A vitamini cilt ve saç sağlığı, bağışıklık sistemi ve üreme fonksiyonları için önemli. 1 bardak karalahana A vitamini ihtiyacınızın %206’sını karşılıyor.

Günlük C vitamini ihtiyacınızın %134’ü!
C vitamini vücudun bağışıklık sistemi, besinlerden demir emilimi, ve vücudun kollajen üretimi için gerekli. Kollajen cilt, saç ve kemik sağlığı için büyük önem taşıyan bir protein. Cilte ve eklemlere esneklik ve güç vermesinin yanı sıra ölü deri hücrelerini de yeniliyor.

Karalahana ideal bir doğal detoks besini. Bunun sebebi isothiocyanates (ITC) isimli bir bileşen ve sülfür içermesi. ITC toksinlerin hücrelerden atılmasına yardımcı olan bir bileşen. Ayrıca sülfür de toksinlerin vücuttan atılmasına ve karaciğerinizi sağlıklı tutmaya yardımcı.

Sindirime destek
Bir bardak dolusu karalahana 36 kaloriye karşılık 5 g lif içeriyor. Günlük lif ihtiyacı 30 g civarı. Yeterli lif tüketmek kabızlığı engellemek için önemli.

Antioksidan ve Anti-enflamatuar
Yapılan araştırmalar karalahananın içerdiği alfa lipoik asit (ALA) isimli antioksidanın Tip 2 diyabet hastalarının kan şekerini doğal yoldan düşürmeye yardımcı olduğunu göstermiş. Karalahana ALA ihtiyacınıza önemli bir katkıda bulunuyor. Ancak tek başına yeterli olmayabilir. Eğer şeker hastası iseniz, lütfen bu konuda doktorunuza danışın.

Haberin Devamı

Kanserden korunmakta etkili
Karalahana brokoli, karnabahar, lahana gibi turpgiller ailesine ait bir sebze. Turpgiller ile yapılan araştırmaların çoğu göğüs, bağırsak, karaciğer ve mide kanseri türlerini önlemekte etkili olduklarını gösteriyor.

Nasıl tüketebilirsiniz?
Karalahana aslında ıspanak veya pazı yerine kullanabileceğiniz bir sebze.

CnnTürk


Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber