Siyaset ‘Karşılık veririz’

‘Karşılık veririz’

26.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD’li bazı senatörlerin Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının satışının engellenmesi için başlattıkları girişim konusunda, “İmzalanan sözleşme çerçevesinde herkesin yükümlülükleri belli ve bunların yerine getirilmesini bekliyoruz. Bu gibi adımlar ABD ile müttefiklik ilişkimizin ruhuna da aykırı. Böyle adımlar olması halinde biz de karşılık vermeye mecbur kalırız” dedi.

‘Karşılık veririz’

Aksoy, dün Dışişleri Bakanlığı’nda basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Aksoy, ABD’li bazı senatörlerin Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının satışının engellenmesi amacıyla yasa tasarısı sunması ve bu kararın Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze alımı kararından vazgeçmesi ve rahip Andrew Brunson’ın tutukluluk halinin son verilmesine bağlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Aksoy, “Biz bu F-35 programı kapsamında üzerimize düşen yükümlülükleri harfiyen yerine getirdik. Zaten bu çok uluslu bir program. İmzalanan sözleşme çerçevesinde herkesin yükümlülükleri belli ve bunların yerine getirilmesini bekliyoruz. Bu gibi adımlar ABD ile müttefiklik ilişkimizin ruhuna da aykırı. Sayın bakanımızın da söylediği gibi böyle adımlar olması halinde biz de karşılık vermeye mecbur kalırız” diye konuştu.

‘Firmaları koruyacağız’

Aksoy, 24 Haziran’daki seçimin yaklaşmasıyla bakanlık olarak yurt dışındaki temsilcilikleriyle yoğun mesaide bulunduklarını belirterek, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen sayısının 3 milyon 49 bin 120 olduğunu, en fazla seçmenin Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosluğu bölgesinde, ülke bazında ise Almanya’da bulunduğunu paylaştı. Aksoy, Hollanda’nın Rotterdam kentinde Beyoğlu, Almanya’da ise Konya’daki kadar seçmen bulunduğu örneğini verdi. Aksoy, ABD’nin İran ile anlaşmadan çekilme kararı çerçevesinde İran’a yönelik uygulayacağı yaptırımlar hususunda, Türk firmalarının çıkarlarını korumak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.