Kasımpatı Çiceklerinin Bilinmeyen Özellikleri

Kasım ayının en renkli en gösterişli çiceği olan Kasımpatı bitkisinin özelliklerini, bakımını, yetiştirilmesini, faydalarını ve anlamlarını biliyor musunuz? Peki öğrenmeye ne dersiniz? Haydi o zaman başlayalım;

Asteraceae familyasından olup Latince ismi chrysanthemum’dur. Çok yıllık olan bu bitki halk arasında krizantemum, kasımpatı, güz güzeli olarak da bilinmektedir.

Otuz ana türden olup çok çeşitli cinsleri, hibritleri vardır. Hem kesme hem dekorasyon hem de arajman bitki grup çalışmalarında sıkça kullanılmaktadır. Kasımpatı bitkilerine iyi bakılırsa boyu 1metreden fazla uzayabilmektedir.

Haberin Devamı

Kasımpatı bitkileri bolluk, bereket ve bol kazanç anlamlarına gelmektedir. Birçok farklı rengi olup daha çok kırmızı, sarı ve pembe tonları tercih edilmektedir. Oldukça gösterişli olan çicekleri dikkat çekici ve estetik değeri yüksektir. Kasımpatının dallarında bir çicek tomurcuğu değil birden fazla çicek tomurcuğu görülmektedir.

Anavatanı Asya olup ülkemizde de hemen her yerde yetişmektedir. Kasımpatı bitkileri gerek görünümü gerek yapısı ve içerisinde bulunan mineraller sayesinde kozmetik alanında, ilaç sanayisinde, süslemelerde ve hatta sofralarda bile kullanılmaktadır. Özellikle Uzakdoğu’da bazı türlerinin aroması nedeniyle çay olarak ve bitkinin yaprakları da salata malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Kasımpatıların bazı türlerinin yapısında bulunan enzim ve mineraller sayesinde bulundukları ortamın havasını temizler. Özellikle bulundukları ortamdaki zehirli gazları (formaldehiti, benzini…..) temizlemede etkili rol oynamaktadır.

Kasımpatı bitkileri her daim yeşil ve bakımı kolay, çabuk gelişebilen bir bitkidir. Kış soğuklarına dayanıklı olup -15 derece soğukluğa kadar dayanabilirler. Kasımpatı bitkileri yarı gölge yarı güneşli ortamlardan hoşlanmaktadır. Isı ve sıcaklığı seven bu bitki özellikle çicek açma dönemindeyken bol sıcaklığa ve ısıya ihtiyaç duymaktadır.

Humuslu ve süzek bahçe toprağında iyi gelişme göstermektedir. Drenajı çözülmemiş topraklarda bitki de çürümeye neden olur. Bu nedenle kasımpatının yetiştiği toprak bol gübreli, havadar ve killi olmalıdır. Yılda en az 3-4 kez gübrelenmelidir. Gübre tercihiniz organik olmalı gerekli görüldüğü zamanlarda bitkinin ihtiyacına göre inorganik gübre kullanılmalıdır.

Haberin Devamı

Kasımpatı bitkilerini; dış mekanda hem saksıda hem de bahçenizde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Özellikle saksıda yetiştireceğiniz kasımpatıların bol ışık alan yerlere koyun ve toprak saksıda yetiştirin. Seçeceğiniz saksının ağzı geniş derinliği fazla olanlardan seçin. Bitkiyi saksıya dikmeden önce mutlaka saksınızın taban kısmında delik olsun ve bu deliklerin üzerine drenajı sağlamak için kırık kiremit parçaları koyun. Bu işlemden sonra biraz toprak yerleştirin ve bitkinizin köklerini fazla sarsmadan saksıya dikin. Kalın toprak ile saksının içinde yer alan tüm boşluklarını doldurun. Dikim işlemini yaptıktan sonra kasımpatınıza mutlaka can suyunu verin.

Kasımpatı çicekleri kışın fazla su istemezler. Toprak kuruluğu baz alarak sulama yapılmalıdır. Ama ilkbahar ve yaz mevsimlerinde düzenli sulama isterler. Her zaman toprak kuruluğuna göre çiceğinizi sulayın ve düzenli sulama yapmaya özen gösterin.

Haberin Devamı

Kasımpatı bitkinizi; tohum, kökten ayırma ve çelik alma yöntemleriyle üretebilirsiniz. Bitkinin çicekleri geçtikten sonra tohumlarını dökmeye başlar. Bu tohumları toplayın güneş görmeyen yerde muhafaza edin. İlkbahar mevsiminde saksılarınıza ekin. Ekim yaptığınız saksılarda uygun koşullar sağlanırsa 1 ay+- içerisinde filizler vermeye başlayacaktır. Biraz daha gelişen filizleri başka saksılara alarak birçok kasımpatı üretmiş olursunuz. Gelişmiş kasımpatılarını özellikle çiceklenme sonrası köklerini fazla zedelemeden ayırın ve farklı saksıya dikin. Diktiğiniz kasımpatı fidelerini iyi bakıldığı sürece ilkbahar mevsiminde hızlıca gelişecektir. Böylelikle birden fazla kasımpatı çiceğiniz olacaktır. Dostlarınıza rahatlıkla hediye edebilirsiniz.

Kasımpatı bitkinizin daha çok çicek açmasını istiyorsanız; kurumuş çiceklerini kesin, çiceklenme dönemindeyken fosfat ağırlık gübre verin ve tüm çicekleri bittikten sonra seyreltme ve form budamalarını yapın.

Kasımpatılar iyi bakılmazsa çabuk hastalanabilmektedir. Özellikle sudan kaynaklanan mantar ve bit başlıca zararlılarıdır. Yaprak altlarında siyah küçük canlılar görüldüğünde mutlaka insektisit ilaçları ile ilaçlanmalıdır. Bu ilaçlama yağmursuz, rüzgarsız havada ve tavsiye edilen ilaç miktarına uygun olarak yapılmalıdır. İlaçlama hastalık geçene kadar 10-15 gün aralarla yapılmalıdır. Bu durum mantari hastalıklar için de geçerlidir.

ÇİCEKLERİN ENERJİSİ,GÜZELLİĞİ İÇİNİZİ ISITMASI DİLEĞİMLE………………

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///PEYZAJ MİMARI

https://www.instagram.com/ tasozdemirozlem