Dünya Katar bu kez de İngiltere'den 24 savaş uçağı satın aldı!

Katar bu kez de İngiltere'den 24 savaş uçağı satın aldı!

11.12.2017 - 10:32 | Son Güncellenme:

Önce ABD'den ardından Fransa'dan onlarca jet alacağını duyuran Doha yönetimi, filosuna 24 Eurofighter Typhoon daha katıyor.

Katar bu kez de İngiltereden 24 savaş uçağı satın aldı

Suudi Arabistan'ın başını çektiği komşuları tarafından tecrit edilen Katar, silahlanmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Katar ve İngiltere, 24 adet Eurofighter Typhoon model savaş uçağı için anlaşma imzaladı. 8 milyar dolar tutan anlaşmayı Katar Savunma Bakanlığı duyurdu.

İki ülke, savaş uçağı satışının yanı sıra 'ortak operasyon filosu' kurmayı planlıyor. Söz konusu adım, bölgede bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Filo, iki ülkenin pilot ve teknisyenlerinin her an savaşa hazırlıklı olmalarını sağlayacak tüm hava operasyonlarını kapsıyor ve 2022 Dünya Kupası organizasyonunda hava güvenliğinin sağlanmasını hedefliyor.

Katar geçen hafta Fransa'dan milyarlarca dolarlık savaş jeti ve yolcu uçağı alacağını duyurmuştu. Toplam hacmi 12 milyar euroyu bulan anlaşmalar zincirinde 12 Rafale savaş uçağı satışının yanı sıra aynı tip uçaklardan 36 tane dah alma opsiyonu var. Ayrıca 490 zırhlı araç satışı da gündemde.

Haberin Devamı

5 Haziran’da Suudi Arabistan'ın başını çektiği Arap ülkelerinin ‘terörizme destek’ suçlamasıyla ambargo başlatarak yalnızlaştırdığı Katar, bu olayın üzerinden 10 gün geçmeden ABD ile yeni savaş uçakları almak için anlaşmıştı. Amerikan medyası, ABD’ye 12 milyar dolar tutarında ödeme yapacak Katar'ın 72 adet F-15 savaş uçağı alacağını duyurmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, Katar'ı tecrit hamlesinde düğmeye kendisinin bastığını itiraf etmiş ve Doha yönetimini 'terörizmin sponsoru' olmakla suçlamıştı.