Genel Sağlık Katarakt ameliyatında lens seçimi

Katarakt ameliyatında lens seçimi

10.10.2018 - 12:39 | Son Güncellenme:

Katarakt, her yaş grubunda görülebilen fakat özellikle 60-65 yaş aralığında kendisini gösteren bir göz hastalığıdır. Kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof Dr. Halil Bahçecioğlu, katarakt ameliyatında lens seçiminin önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Katarakt ameliyatında lens seçimi

Katarakt nedir?

Haberin Devamı

Katarakt, göz merceğinin şeffaflığını kaybederek görmenin azalmasına sebep olan bir hastalıktır. Bu hastalık her ne kadar ilerleyen yaş grubunda görülse de bebeklerde dahil olmak üzere her yaş grubunda görülebilir. Katarakt kalıcı körlüğe neden olan bir hastalık değildir. Bu hastalığın ilaçla tedavisi mümkün olmadığı gibi tek tedavi yöntemi ameliyattır. Bulanık görme, renklerin netliğini kaybetmesi, uzağı net, yakını bulanık görme ya da yakını net, uzağı bulanık görme katarakt belirtileri arasındadır.

Katarakt ameliyatı

Bir göz hastalığı olan kataraktın önüne geçilmesi mümkün değildir. Ameliyatla tedavi edilen bu hastalık lokal anestezi kullanılarak yapılmaktadır. Katarakt ameliyatı görme seviyensin hastanın günlük yaşamını engellediği ve iki göz arasındaki görme farkının fazla olduğu durumlarda yapılmaktadır.

Haberin Devamı

Ameliyat halk arasında lazer ile katarakt ameliyatı olarak bilinen FAKO yöntemi uygulanarak yapılmaktadır. Bu yöntem ile saydamlığını yitiren lens alınarak yerine yapay lens koyulur ve böylece hastanın görme kalitesi artırılır.

Kaliteli lens kullanılabilir

Katarakt ameliyatında lens seçimi hastaların ihtiyaçları, hastanın göz yapısına uygunluk, hastanın tercihleri ve istekleri göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Bunların yanı sıra kullanılacak olan lenslerin kalitesi katarakt ameliyatında oldukça önemlidir.

Monofokal Lensler: Monofokal lensler uzağa odaklı olan lenslerdir. Bu lensler uzağı net bir şekilde görmeye yardımcı olurken hastaların yakını görebilmesi için yakın gözlüğü kullanması gerekmektedir.

Multifokal Lensler: Multifokal lens bir diğer seçenektir. Multifokal lensler hem yakına hem de uzağa odaklı olan lenslerdir. Hastalar bu sayede gözlük kullanmadan hem yakını hem de uzağı net bir şekilde görebilmektedir.

Torik Lensler: Diğer bir lens seçeneği ise torik lenslerdir. Torik lensler genellikle astigmatı bulunan hatalarda kullanılmaktadır. Bu lenslerde monofokal lensler gibi uzağa odaklı olup hastaların yakını görmeleri için yakın gözlüğü kullanması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Trifokal lensler: Trifokal lensler üç odaklı lenslerdir. “Akıllı mercek” olarak da adlandırılmaktadırlar. Bu lensler sayesinde hastalar hem uzak hem yakın hem de orta mesafeleri gözlüksüz bir şekilde görme şansına sahip olurlar.

Katarakt ameliyatında lens seçimi

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof Dr. Halil Bahçecioğlu

Yazarlar