Ekonomi ‘Katılım’ın önü açılacak

‘Katılım’ın önü açılacak

17.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Katılım bankalarına sesleniyorum; işin kolayını artık bırakalım, artık daha inovatif, gerçek anlamda ortaklıkları içeren bir iş modeliyle büyüyelim. Bu konuda her türlü desteği göreceksiniz. Biz yanınızdayız. Önünüzü açacağız” dedi.

‘Katılım’ın önü açılacak

Şimşek, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Anadolu Ajansı’nın global iletişim ortaklığında “İnsani Finans” temasıyla düzenlenen Küresel Katılım Finans Zirvesi’nin (Global Participation Finance Summit-GPAS İSTANBUL) açılışında, dünyanın katılım finans modeline ihtiyacının büyük olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’de katılım finansına ilginin büyük olduğunu vurgulayan Şimşek, “Yakın zamanda Hazine olarak altına dayalı tahvil ve kira sertifikası çıkarttık. Hiçbir yönlendirme olmadan, sıradan Anadolu insanlarının, vatandaşlarımızın yüzde 53’ü altın tahvili yerine kira sertifikası tercih etti. Yine bu sene başında BES’te otomatik katılım modeline geçtik. Yine hiçbir yönlendirme olmadan, doğru düzgün bir pazarlama olmadan katılımcıların yüzde 64’ü katılım fonlarını tercih etti. Bu çok önemli. Demek ki Anadolu’da, Türkiye’de katılım finansına ilgi var ama maalesef gelişmesi yavaş. Bu konuda birkaç öneride bulunacağım” dedi.

Ürün geliştirilmeli

Şimşek, katılım bankalarının payına işaret ederek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Bir kere ürün geliştirmemiz lazım. Şu andaki basit şekliyle vadeli al-sat modeli bence yetersiz. Evet, basit ama bu sistemin gelişmesi için yetersiz. Bizim gerçek anlamda bir ortaklık modeline geçmemiz lazım.”