Uzun bir aradan sonra hazır biraz zaman bulmuşken size biraz katılma nöbetlerinden bahsedeyim. Çoğu anne katılma nöbetini kendi çocuğundan ya da çevresindeki miniklerden biliyor. Ama bilmeyenler için hemen açıklayalım katılma nöbeti çocuklarda nefes tutma ardından morarma ve kimi zamanda bayılma ile giden bir durum.

Katılma nöbetleri zararlı mıdır ?

Çoğu aile için katılma nöbeti uykularına girecek derecede korkutucu olabilir ama deneyimli anneler de bilecektir ki katılma nöbetlerinin çok büyük bir kısmı zararsız ve genelde 1 dakikadan kısa sürmektedir.

Haberin Devamı

Hangi çocuklar katılma nöbeti açısından risk altında ?

Aslında 6 ay ve 6 yaş arası görülebilen bir durum olmasına rağmen özellikle 1 ilaç 3 yaş arası miniklerde görülüyor.

Katılma nöbetleri sık mıdır ?

Aslında günlük uygulamamızda daha sık olduğunu görsekte %4-5 civarı bir sıklığı var. Kız çocuklar ve erkek çocuklar aşağı yukarı eşit miktarda.

Demir eksikliği katılma nöbetlerini tetikleyebilir.

Yapılan araştırmalarda katılma nöbeti olan miniklerin hatrısayılır bir kısmında demir eksikliği anemisi görülüyor. Bu miniklerde katılma nöbetleri demir tedavisinin gerektiğini gösterebileceği gibi tedavide başlanan demir tedavisi de katılma nöbetlerini kesebilmekte.

Ailede katılma nöbeti olan çocuklarda dikkatli olmak gerek.

Yapılan araştırmalarda katılma nöbeti olan miniklerin %20-25 civarında ailesinde katılma nöbeti olduğu gösterilmiş.

Katılma nöbeti gerçek bir nöbet midir?

Aslında nöbet olarak isimlendirilsede gerçek anlamda bir nöbet değildir yapılan çalışmalarda beyinde nöbet ile ilişkilendirilecek bulgular saptanmamıştır. Yani çocuğunuzun katılma nöbeti geçirmesi style="font-family: SFNSText, ">

Katılma nöbeti geçiren çocuklarda neler yapılmalı?

Yukarıda da belirttiğim gibi katılma nöbetleri genelde 1 dakika ile sınırlı kendiliğinden geçen bir durumdur style="font-family: SFNSText, ">

Çocuğunuzu sarsmak tehlikelidir.

Yine nöbet sırasında ailelerin en sık yaptığı hatalardan biride çocuklarını sarsmak yada suya sokmak. Katılma nöbetleri vücudun otonom sistemi dediğimiz bir sistemdeki aksaklık nedeniyle olduğu için nöbet sırasında dış uyaranların bir etkisi malesef olmayacaktır. Ve bu sırada heyecanla yapılan yanlış hareketler çocuğunuzun yaralanmasına neden olabilir.

Haberin Devamı

Ambulansı nezaman aramak gerekir ?

Eğer katılma nöbeti 1 dakikayı geçtiyse 112 yi aramak doğru olacaktır. Eğer ilk yardım konusunda tecrübeniz var ise ağızdan ağıza solunum desteği verilebilir. Ama burda önemli olan eğer ilk yardım konusunda tecrübeniz yoksa bilen birine ulaşmak veya ambulansı beklemek olacaktır.

Katılma hakkında bilinen şehir efsaneleri.

Çocuklarda bunu alışkanlık edinme istediklerini yaptırma gibi bir davranış olduğu düşüncesi son zamanlarda uzaklaşılan bir durum olup ağlama acı sinirlenme gibi durumlarda katılma nöbetleri olduğu doğru olup çocuğunuz bunu istem dışı yapmaktadır. Bunum için kesinlikle çocuğunuzu azarlamayın veya cezalandırmayın.

Sonuç olarak aslında katılma nöbeti sıklıkla kendiliğinden geçen ve demir eksikliği açısından değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Eğer çoçuğunuzda böyle bir durum var ve tekrarlıyor ise bir çocuk doktoru tarafından birkez muayene edilmesi faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Dr. Mustafa Burak Seven