Dünya Katliam ters tepti!..

Katliam ters tepti!..

23.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki terör saldırısında hayatlarını kaybedenler için Avustralya’daki camilerde gıyabi cenaze namazı kılındı. Anma törenlerinde ise Başbakan Ardern’in çağrısı üzerine Yeni Zelandalı pek çok kadın başörtüsü taktı

Katliam ters tepti..

Yeni Zelanda, geçen hafta iki camiye düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden 51 kişiyi andı. Ezan, ülke çapında televizyon ve radyolardan canlı yayınlanırken, iki dakikalık saygı duruşu yapıldı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern de saldırıya uğrayan yerlerden biri olan El Nur Cami’ndeki törene katıldı. Cuma namazının ardından saldırıda hayatını kaybedenler için cenaze töreni de düzenlenirken, Yeni Zelandalı kadınların dayanışma için başörtüsü taktığı görüldü.

Haberin Devamı

Avustralyalı Müslümanlar, Christchurch’teki Nur ve Linwood camilerine düzenlenen terör saldırısının ardından, ilk cuma namazında, hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Ülkedeki yüzlerce camide verilen cuma vaazı ve hutbesinde, terörün korku salarak toplumu birbirinden ayırmayı hedeflediği hatırlatıldı, birlik mesajları verildi. Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, Christchurch’deki Hagley Park’ta kılınan cuma namazına başörtüsüyle katıldı.

Katliam ters tepti..

Hadisle başladı

Terör saldırısının ardından aldığı tedbirler ve terör mağduru Müslümanlara yaklaşımlarıyla takdir toplayan Ardern, namaz öncesindeki kısa konuşmasına hadisle başlayarak, “Muhammed peygamber dedi ki ‘karşılıklı şefkat, merhamet ve sempatileri ile inananlar tek bir beden gibidir. Vücudun herhangi bir kısmı acı çekerse, tüm vücut acı hisseder.’ Yeni Zelanda sizinle yasta. Hepimiz biriz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Linwood Camisi İmamı Alabi Lateef Zirullah tarafından okunan ezanın ardında hutbeye çıkan Nur Camisi İmamı Gamal Fouda, Başbakan Ardern, hükümet yetkilileri ve Yeni Zelandalılara desteklerinden dolayı teşekkür etti. Terörün, rengi, dini ve ırkı olmadığını vurgulayan Fouda, “Yeni Zelanda’nın yenilmez olduğunu gösterdik. Kalbimiz kırık ama biz kırılmadık (yenilmedik)” diye konuştu. Fouda, saldırganın nefret yaymaya çalıştığını ama aksine sevgi ve şefkatin güçlendiğini söyledi.

Bu arada Başkent Wellington’da cuma namazı sırasında Kilbirnie Camisi’nin dışında yüzlerce kişi koruma ve dayanışma amacıyla sembolik insan zinciri oluşturdu. Ayrıca cami saldırılarının ardından Müslümanlarla dayanışma için başörtüsü kampanyası başlatıldı. Yeni Zelanda genelindeki anma törenlerine katılan çoğu kadın, Müslüman kadınlara destek olmak amacıyla başörtüsü taktı. Bazı televizyon sunucuları ekrana başörtüsüyle çıkarken, başörtüsü takan kadınlar sosyal medyada fotoğraf ve mesajlarını paylaştı.

Bunun yanında kılınan toplu cenaze namazının ardından Christchurch Memorial Park Mezarlığı’nda düzenlenen törenle 26 kişi toprağa verildi.

Haberin Devamı

Öte yandan terör saldırısının ardından Avustralya’da kılınan ilk cuma namazında, camilere gelen üniformalı polisler namaz esnasında dışarıda bekledi. Victoria eyaletindeki tüm camilerde polis ekipleri bulundurduklarını söyleyen Hume Bölgesi Emniyet Amiri Darren Franks, “Camiler için risk yok, namaza gelenler için de bir risk yok. Burada toplumla birlikte olduğumuzu vurgulamak istiyoruz. Herkesin rahat bir şekilde ibadetini yapma hakkı var ve toplumun bizi polis üniformasıyla dışarıda görmesi çok önemli. Onun için buradayız” dedi.

Ardern’e ölüm tehdidi

Yeni Zelanda’daki cami saldırılarının ardından Başbakan Jacinda Ardern, aşırı sağ ve İslam karşıtı sosyal medya hesapları tarafından ölümle tehdit edildi. Saldırılar sonrası hem siyasi kararlılığı hem de sergilediği birleştirici tavırla takdir toplayan Ardern’e ilk tehdidin, iki gün önce İslam karşıtı ve “beyaz ırkın üstünlüğünü” savunan nefret söylemi dolu bir Twitter hesabından geldiği bildirildi. Bir silah fotoğrafının da eklendiği mesajda, Ardern’i hedef alan “Sırada sen varsın!” ifadesi paylaşıldı. Bir diğer mesajdaysa Ardern ile Yeni Zelanda polisi etiketlendi, aynı fotoğraf eşliğinde “Bir sonraki sen olacaksın!” ifadeleri kullanıldı. Polis sözcüsü, olaydan haberdar olduklarını ve soruşturduklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Katliam ters tepti..