Gündem Kayıp Aziz Mark mozaiği Kıbrıs’a döndü

Kayıp Aziz Mark mozaiği Kıbrıs’a döndü

21.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Çalıntı sanat eserleri ve tarihi eserlerin izini süren, “Sanatın Indiana Jones’u” olarak da tanınan Hollandalı Arthur Brand, Kuzey Kıbrıs’tan çalınan 6. yüzyıla ait bir mozayiği Monako’da bir apartman dairesinde buldu.

Kayıp Aziz Mark mozaiği  Kıbrıs’a döndü

Yaklaşık 1600 yıllık mozaik Lahey’deki Kıbrıs Büyükelçiliği’ne teslim edildi. Aziz Mark’ı tasvir eden mozaik 1970’lerde Karpaz Yarımadası’ndaki Panayia Kanakaria Kilisesi’nden çalınmıştı. Yaklaşık iki yıldır mozaiğin izini süren Arthur Brand, tarihi eserin bir İngiliz ailenin elinde olduğunu ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Guardian’da yer alan haberde Fransız haber ajansına konuşan dedektif Brand’ın “Aile, mozaiği yaklaşık 40 yıl önce ‘iyi niyetle’ satın almış. Mozayiğin, yağmalanmış olan Kanakaria Kilisesi’nden çalınmış olan paha biçilemez bir tarihi eser olduğunu duyunca dehşete düştüler” dediği bilgisi yer aldı.

Çoğu toparlandı

Arthur Brand mozaiğe ulaştığı anın hayatının en güzel anlarından biri olduğunu da ekledi.

Brand adını ilk kez 2015’te, Nazi Almanya’sı döneminde Adolf Hitler’in ofisinin dışında duran ve Hitler’in Atları olarak bilinen iki heykeli bularak duyurmuştu. 1974’te Kanakaria Kilisesi’nden yağmalanan mozaik parçalarının çoğu 1983 ve 2015 yılları arasında toparlandı. Ancak İsa’nın vücudunun alt kısmını tasvir eden bölümler de dahil olmak üzere bazı parçaların hâlâ eksik olduğu biliniyor. Müzayede Evi Christie’s’in eski başkanı Maria Paphiti, “Kanakaria’nın mozaikleri, Hıristiyan sanatı ve dünya kültüründe büyük bir öneme sahiptir” diye belirtiyor.