Siyaset ‘Kayıp çocuğa Schengen takibi’

‘Kayıp çocuğa Schengen takibi’

23.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

AKPM bünyesinde, Avrupa’da kaybolan mülteci ve göçmen çocuklara ilişkin ilk kez yazılacak raporu kaleme alacak olan Ak Parti İstanbul Milletvekili Serap Yaşar’ın “Schengen Bilgi Sistemi’ne (SIS)” ilişkin önerisi yankı uyandırdı.

‘Kayıp çocuğa Schengen takibi’

Başta Suriye olmak üzere savaştan aileleriyle kaçan on binlerce mülteci/göçmen çocuğun, giriş yaptığı Avrupa ülkesinde kaybolduğunu söyleyen Yaşar, SIS ile “kayıp takibinin yapılabileceğini” söyledi. Yaşar’ın önerisi, mülteci ve göçmen çocukların, SIS’ın uygulandığı 30 Avrupa ülkesine girerken kayıt altına alınması; kaybolmaları halinde ise bu bilginin sisteme işlenmesi yönünde. Yaşar, sınırlar arasında uluslararası veri tabanlarının etkin kullanılmasıyla, kaybolma vakalarının önüne geçilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yaşar, AKPM Göç, Mülteciler ve Yerinden Edilmiş Kişiler Komisyonu’na yazacağı rapora ilişkin bilgi verdi. “Europol 2016’da Avrupa’da yaklaşık 10 bin kayıtlı çocuk göçmenin kayıp olduğunu belirttiğinde, bu kişileri koruma çağrıları siyasi gündemde yer almaktaydı” diyen Yaşar, Komisyon’a şu önerilerde bulundu: “Çocuk mültecilerin etkili şekilde korunmasının bir diğer önemli yönü, çocuk hareketlerini özellikle sınırlar arasında izleyebilmek için uluslararası veri tabanlarının etkin bir şekilde kullanılmasıdır. Schengen Bilgi Sistemi bu konuda merkezi rol oynayabilir. Kayıp çocuklarla ilgili yerel UNICEF temsilcileri, ulusal çocuk koruma kurumları, ulusal göç kuruluşlarının yanı sıra SIS temsilcisini dinlemeyi öneriyorum.”Öneriyi Milliyet’e anlatan Yaşar, özetle şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Data oluşturma amacı

“Önerim, AB üyesi ülkelerin kullandığı SIS veya benzeri veri tabanlarının, göçmen çocuklar konusunda özellikle data oluşturacak şekilde kullanılması. SIS, AB’nin sınırlarının korunması için oluşturulmuş pasaport geçişlerinde kullanılan bir sistem. Daha teknik bir ifadeyle SIS, Schengen ülkelerinde dış sınır kontrolü ve kolluk kuvvetleri işbirliğini destekleyen yüksek verimli büyük ölçekli bir bilgi sistemi. SIS, polis ve sınır muhafızları gibi yetkili makamların, aranan veya kayıp olan şahıs ve nesnelerin belirli kategorileri hakkında uyarılara girmelerine ve bunlara danışmalarına izin veriyor. Bir SIS uyarısı sadece belirli bir kişi veya nesne hakkında bilgi içermez, aynı zamanda kişi veya nesne bulunduğunda ne yapılması gerektiği ile ilgili talimatları da içerir.”

‘Kayıp çocuğa Schengen takibi’

Kullanılabilecek en iyi sistem

Yaşar “SIS, 30 Avrupa ülkesinde faaliyet gösteriyor. AB Konseyi, 2007/533/JHA Kararı’na göre Schgengen Bilgi Sistemi kayıp kişiler hakkında alarmların tesis edilmesini ve alarmlar hakkında iş adli birliğini desteklemekte. Bu doğrultuda SIS’ın çocukların korunması konusunda kilit rol oynayabileceği önerisini getiriyoruz. Sınır geçişlerinde bir çocuk mülteci söz konusu olduğunda bu sisteme işlenmesi ve Avrupa Konseyi üye ülkelerinin de bu gelişmiş sistemden faydalanması ve iyi örnek olarak ele alınması arzusundayız. Şu an itibariyle hali hazırda kurulmuş sistem olması dolayısıyla da, bu konuda kullanılabilecek en iyi sistem olarak öneriyoruz” ifadelerini kullandı.