Dünya Kazakistan’da hükümet değişikliği

Kazakistan’da hükümet değişikliği

22.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kazakistan’da, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in talebi doğrultusunda hükümet değişikliğine gidildi.

Kazakistan’da hükümet değişikliği

Dünkü ulusa sesleniş konuşmasında ülkenin ekonomik ve sosyal durumunu değerlendiren Nazarbayev, son yılların sosyal ve ekonomik bakımdan istikrarlı geçtiğini ancak günümüz şartlarında bunun yeterli olmadığını söyledi. Devletin stratejik programlarının gerçekleştirilmekte olduğunu vurgulayan Nursultan Nazarbayev, fakat hükümetin birçok alanda yetersiz kaldığını ve somut sonuçların elde edilemediğini belirterek istifasını istedi. Bunun üzerine Bakhytzhan Sagintayev’in başkanlığındaki hükümet istifasını sundu.

Haberin Devamı

Önerdiği “Üçüncü Modernizasyon”, “100 Somut Adım”, “Beş Kurumsal Reform” gibi inisiyatfiflerin orta ve küçük işletmelerin ekonomideki payını artırmaya ve devlet sektörünün ekonomideki payını düşürmeye, bankaların “temizlenmesine”, mahkemelere ve kolluk sistemine olan güvenin artırılmasına yönelik olduğunu belirten Nazarbayev, kabul edilen yasalara, hükümet kararlarına ve bazı olumlu adımlara rağmen somut değişimlerin elde edilemediğini ifade etti.

Geçici Başbakan atandı

Nursultan Nazarbayev, Cumhurbaşkanı ve Anayasa’nın güvencesi olduğunu ve halkın çıkarlarını gözettiğini vurgulayarak, mevcut hükümetin istifasını isterken, yeni hükümetin insanların gelir kalitesini artırmaya, ekonomik gelişmeyi teşvik etmeye, stratejik hedefleri gerçekleştirmeye yönelik etkin adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Nazarbayev, açıklamasının ardından imzaladığı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile hükümetin istifasını kabul etti. Başbakan Yardımcısı Askar Mamin, geçici Başbakan olarak atanırken, yeni hükümet kuruluncaya kadar kabine üyelerinin görevlerine devam edecekleri açıklandı.