Ege 'Kemeraltı canlı olmalı'

'Kemeraltı canlı olmalı'

18.03.2018 - 03:52 | Son Güncellenme:

Kemeraltı Çarşısı’nın 24 saat yaşayan bir bölge olması gerektiğini belirten İTO başkan adayı Mahmut Özgener: Akşam olduğunda Kemeraltı’ndaki dükkânlar kapanmasın; aksine çarşı sabahlasın...

Kemeraltı canlı olmalı

İzmir Ticaret Odası (İTO) başkan adayı Mahmut Özgener, gastronomiden el sanatlarına, tarihi yapılardan mağazalara kadar birçok alanda cazibe merkezi olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın 24 saat yaşayan bir bölge olması gerektiğini söyledi. Özgener, “Akşam olduğunda Kemeraltı’ndaki dükkanlar kapanmasın; aksine çarşı sabahlasın. Burayı 24 saat canlı tutacak festivaller düzenlensin” dedi.

Haberin Devamı

Özgener, yaklaşık 5 saat boyunca Kemeraltı esnafını dolaşarak sorunları hakkında bilgi aldı. Özgener’e ziyareti sırasında Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, İzmir Ticaret Odası Meclis Üyeleri Mert Pala ve Adil Özyiğit de eşlik etti. Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) tarafından restore edilerek Kültür ve Gençlik Merkezi olarak kullanılacak Portekiz Sinagogu ile TARKEM tarafından cazibe merkezi haline getirilen Abacıoğlu Hanı’nın bölgeye örnek olduğunu belirten Özgener, bu değişimin Çarşı’ya yayılması gerektiğini vurguladı. Ziyaret boyunca esnafımızın 24 saat yaşayan bir çarşı talebinde bulunduğunu söyleyen Özgener, “Bu, çoğu zaman dillendirilen bir konu ama bugüne kadar çeşitli nedenlerle hayata geçirilemedi. İnşallah bunu başarmak bize nasip olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mücevher benzetmesi

Kemeraltı gibi bir mücevheri akşamları tek başına karanlıkta bırakmanın İzmir’e yakışmadığını kaydeden Özgener, “Gerekirse her 100 metrede bir güvenlik personeli koyarak, karanlık bölgeleri ışıklandırıp kameralarla buraları sürekli izleyerek çarşıyı sürekli açık tutmalıyız. Akşam işinden çıkan hem alışverişini yapsın hem de yemeğini yiyip günün yorgunluğunu atsın. İşte bizim böyle bir Kemeraltı hayalimiz var” diye konuştu.

‘Hep birlikte sahip çıkalım’

Çarşı içindeki metruk binaların Kemeraltı’na yakışmadığını aktaran Özgener, “O binaları kamulaştırarak veya sahiplerine ulaşıp satın alarak tekrar restore eder ve yaşayan bir mekana dönüştürebiliriz. Bölgeye tekrar canlılık gelirken, vatandaşı korkutan çöküntü alanlarının oluşması önlenir” dedi. Kaderine terk edilen tarihi yapıyı tekrar Kemeraltı’na kazandırdığı için EGİAD Başkanı İlter’e teşekkür eden Özgener, “Kemeraltı’na hep birlikte sahip çıkalım” dedi.

Esnafa uyarı

Kemeraltı’nın dünyanın en büyük açık hava alış veriş merkezi olduğunu da sözlerine ekleyen Mahmut Özgener, çarşının bir türlü hak ettiği konuma gelemediğini vurguladı. Esnafın da bu konuda üzerine düşen görevler olduğunu kaydeden Özgener şunları söyledi: “Maalesef bazı esnaf arkadaşlarımız işgaliye ile çarşıyı yürünemez hale getirirken bazıları da hanutçulukla vatandaşları Kemeraltı’ndan soğuttu. İnsanlar çarşı içinde gönül rahatlığıyla gezemeyince, yakasına birileri yapıştıkça Kemeraltı’ndan kaçmaya başladı”