Dünya Kerkük'te IŞİD'lilerin bulunduğu otel binası sarıldı

Kerkük'te IŞİD'lilerin bulunduğu otel binası sarıldı

21.10.2016 - 08:14 | Son Güncellenme:

Koalisyona ait savaş uçakları, sabah saatlerinden beri çatışmaların yaşandığı ve IŞİD'lilerin bulunduğu binayı vurdu. IŞİD'lilerin tanklarla kuşatıldığı otel binasında ise şiddetli çatışmalar var, televizyonların canlı yayınında silah sesleri ve çığlıklar duyuluyor. Gece yarısı Kerkük'teki kamu binalarına eş zamanlı saldıran silahlı IŞİD teröristleri, eski emniyet binasını ele geçirdi ve birçok noktada intihar saldırısı düzenledi. Silah seslerinin geceden bu yana kesilmediği kentte en az 20 kişi öldü.Güvenlik güçlerinin IŞİD'liler karşısında yetersiz kalmasıyla Musul cephesindeki Irak ordu birlikleri, Şii güçler Haşdi Şabi ve Süleymaniye'den polisler Kerkük'e geldi. Olağünüstü hal ilan edilen kentte şiddetli çatışmalar nedeniyle cuma namazı kılınamadı.Eli silahlı IŞİD'lilerin sokaklarda yürürken çekilmiş fotoğrafları yayınlandı. Fotoğraflarda çatışmada öldürülen IŞİD'liler de yer alıyor. Çatışmanın ortasında kalan Türkmeneli TV ekibinden Haber Müdürü Ahmet Necmettin Haceroğlu yaşamını yitirdi.

Kerkükte IŞİDlilerin bulunduğu otel binası sarıldı

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'da kuşatma altına alınan terör örgütü IŞİD, Kerkük'te bir dizi eş zamanlı misilleme saldırıları düzenliyor. Gece saatlerine Kerkük'e sızan militanlar, kentteki uyuyan hücrelerin de katılımıyla eski emniyet binası, kamu binaları, kuzeydeki bir santral ve diğer noktalara bomba yüklü araçlarla intihar saldırıları düzenledi. Çatışmaların gece saat 03.30'dan bu yana devam ettiği kentte güvenlik güçleri yetersiz kalınca Irak ordusu ve cephede yer alan Şii grup Haşdi Şabi Kerkük'e gelip çatışmalara katıldı. Al Jazeera şimdiye kadar çatışmalarda 20 kişinin öldüğünü, dört IŞİD militanın da öldürüldüğünü bildiriyor. Olağanüstü Hal ilan edilen kentte sokağa çıkma yasağı var ve bugün cuma namazı da kılınamadı.

Haberin Devamı

Kerkük'e göçmen kılığında sızan IŞİD militanları, kentteki uyuyan hücrelerin de yardımıyla beş ayrı semtte güvenlik güçlerine ait binalara saldırdı. İki intihar eylemcisi eski emniyet binasını ele geçirdi ve bunun üzerine güvenlik güçleriyle teröristler arasında çatışma çıktı.

Örgüt ayrıca, Kerkük’ün kuzeyindeki elektrik santralına yönelik saldırı düzenledi. Tesisin 4'ü İranlı 13 çalışanı öldü. Ölenler arasında 4 İranlı mühendis de bulunuyor.

UÇAKLAR KREŞTEKİ IŞİD'LİLERİ BOMBALADI

Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani'nin yayın kuruluşu Rudaw, kentteki teröristlerin evler, kreşler veya camilere girerek saklandıklarını aktarıyor. Koalisyona ait savaş uçakları, sabah saatlerinden beri çatışmaların yaşandığı ve IŞİD'lilerin bulunduğu binayı vurdu. IŞİD'lilerin ateş açtığı binanın bir kreş olduğu bildiriliyor. Kerkük'te tanklar da militanlara karşı sokağa indi.

Haberin Devamı

Rudaw, Mecidiye Caddesi’ndeki eski otelde sıkıştırılan IŞİD'lilerin kanas suikast silahı kullandığını ve oteldeki militanların çoğunun öldürüldüğünü belirtiyor. Otel tanklar ve zırhlı araçlarla sarılmış durumda.

İki mahallede daha çatışmalar devam ediyor.

TÜRKMENELİ TV HABER MÜDÜRÜ ÖLDÜ

Çatışmaları görüntülemeye çalışan Türkmeneli TV ekibi, kurşunların ortasında kaldı. Keskin nişancıların saldırısına uğrayan valilik yakınındaki ekipten Haber Müdürü Türkmen gazeteci Ahmet Necmettin Haceroğlu hayatını kaybetti. Saldırıda bir gazeteci de yaralandı.

PÜSKÜRTÜLEMEDİ

Diğer semtlerdeki kamu binalarında da silah seslerinin yükseldiği Kerkük'te, 12 saat geçmesine rağmen henüz kontrol sağlanabilmiş değil. Kentteki güvenlik güçleri teröristleri püskürtmeyi başaramadı, Süleymaniye'den takviye Peşmerge güçleri ile çevre bölgelerde konuşlanan Irak ordusu ve Şii milis gücü Haşdi Şabi de kente geldi.

ÜÇ TÜRKMEN AİLE REHİN

Anadolu Ajansı ise, kent merkezindeki çatışmalarda şu ana kadar beş kişinin hayatını kaybettiğini bildiriyor. Kent merkezinde eski emniyet binası ve restorasyonda olan bir otel içerisinde halen militanlar var ve keskin nişancılar her iki bölgeden güvenlik güçlerini hedef alıyor.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı ayrıca, IŞİD'in üç Türkmen aileyi rehin aldığını bildirdi. Ajansa konuşan Irak Türkmen Cephesi Erbil milletvekili Aydın Maruf, "Kent merkezindeki Muhafaza caddesine yakın bir bölgede üç Türkmen ailenin rehin alındığı bilgisine ulaştık" dedi.

Yerel medya, intihar saldırılarının polis karakolları ve bir elektrik santraline yapıldığını aktarırken, bir yerel televizyon, kentin üstünden siyah dumanların yükseldiği ve otomatik silah seslerinin duyulduğu görüntüleri ekrana getirdi.

MAHALLEDE PANİK

Rudaw, etrafı sarılan IŞİD'lilerden altısının kendilerini havaya uçurduğunu belirterek Kerkük sokaklarında yürüyen IŞİD'lileri gösteren fotoğrafları paylaştı. Sosyal medyadan Rudaw'a ulaştırılan fotoğraflarda, elleri silahlı IŞİD'li teröristler sokakta ilerliyor. Yayın organı, Aden Mahallesi sakinlerinin IŞİD'liler yüzünden büyük bir panik yaşadığını ve yardım çağrısında bulunduğunu aktardı.

Kerkükte IŞİDlilerin bulunduğu otel binası sarıldı

Kent sakinlerinin güvenliğinin sağlanması için gece başlatılan sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Arap, Kürt ve Türkmen halkın yaşadığı Kerkük kentinin güvenliğini Peşmergeler sağlıyor. Kentin 55 kilometre güneyinde IŞİD'ın elindeki Havice ilçesi bulunuyor.