Siyaset Kılıçdaroğlu tren faciasının yaşandığı Çorlu’da: Pabuç bırakmam

Kılıçdaroğlu tren faciasının yaşandığı Çorlu’da: Pabuç bırakmam

19.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tren faciasının yaşandığı Çorlu’da konuşan Kılıçdaroğlu, facianın o menfezde bakım yapılmamasından kaynaklandığını söyledi. CHP lideri, Man Adası davasında aleyhine çıkan karar konusunda da “O sarayın hakimi iyi bilsin ki, ben bu tür davalara pabuç bırakmam” dedi

Kılıçdaroğlu tren faciasının yaşandığı Çorlu’da: Pabuç bırakmam

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 24 kişinin öldüğü tren kazasında yaşamını yitirenlerin yakınlarını ziyaret etti. Kazaya tren yolundaki menfezde önlem alınmamasının neden olduğunu ve menfezde bakım yapılmadığını savunan Kılıçdaroğlu, 24 ölüme rağmen yas ilan edilmemesini de eleştirdi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Tekirdağ’daki ilk durağı Çorlu Devlet Hastanesi’ydi. Hastanede tedavisi süren 4 yaralıyı ziyaret edip geçmiş olsun dileklerini ileten Kılıçdaroğlu, daha sonra faciada 2 kızı ve 2 torunun kaybeden Remzi Güvenç’in Vakıflar Mahallesi’ndeki evine gitti. Aileye başsağlığı dileklerini ileten Kılıçdaroğlu, “Büyük geçmiş olsun, tabi çok üzgünüz” dedi. Kazada kızı 14 yaşındaki kızı Bihter Bilgin’i kaybeden Zehra Bilgin, “Bu bir cinayet, doğal afet olamaz. Bunun başka bir tarifi yok” derken Kılıçdaroğlu da, davayı sonuna kadar takip edeceklerini kaydetti. İmanlı ve Muratlı mahallerindeki taziye evlerini de ziyaret eden Kılıçdaroğlu kazanın yaşandığı Sarılar Köyü’nde, CHP’nin kazayla ilgili yaptığı araştırmalarda elde ettiği bulguları paylaştı.

Önlem alınmadı

Kazanın sorumlusunun siyasi iktidar olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, “Kazanın olduğu yerdeki menfez için dosyadaki yazışmalarda ‘Biz onu kontrol etmedik, mahal listesinin dışında’ deniliyor. Tehlike biliniyor. Meteoroloji gerekli uyarıyı yapmış. Devlet Demiryolları da gerekli yazışmayı yapmış. Ama bunların tamamı dosyada kalmış. Gereği yapılmamış. Hiç kimse sorumluluğunu yerine getirmiyor çünkü hiç kimse bir başka kişiye karşı sorumlu deği. Sorumlu olarak hissettikleri bir kişi var, o da sarayda oturuyor. Acı olan şu; bir kazanın olduğunu kamu görevlileri değil, vatandaşlar bildiriyor. İktidar yetkilileri kazanın nerede olduğunu dahi bilmiyorlar. En azından ulusal bir yas ilan edebiliriz. Bunu dahi yapmadılar. Suudi Kralı öldü yas ilan ettiler; 24 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 341 vatandaşımız yaralı ama yas ilan etmediler. Niçin? Yas ilan edilmesini bir kişi istemiyor. Çünkü onun o gün bayramı var. Bu konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde araştırılması lazım.”

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakınlarının Man Adası’na para transferi yaptıklarına dair iddiaları nedeniyle 359 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum edilmesine ilişkin de şunları söyledi:

Sarayın hakimi

“O hakime açık ve net söylüyorum; ‘Kardeşim sen hakim değilsin, sen sarayın hakimisin. Hakim olsaydın şu soruyu sorardın; ‘1 sterlinlik şirkete 18 milyon dolarlık malı niye sattınız’ Bu soruyu soramaz. Sorarsa Yargıtay’a üye olamaz. Benim adım Kemal Kılıçdaroğlu. Ben öyle o tür davalara pabuç bırakmam. Sonuna kadar mücadele ederim. Sonuna kadar mücadele etmek demek, tüyü bitmemiş yetimin hakkını korumak demektir. Benim görevlerinden birisi de budur. O davaların tamamını kazanacağım. Mahkemelerin lehime verdiği kararları o hakimin suratına çarpacağım. Beni korkutacağını mı sanıyorsun. Tayyipler Alemi ile ilgili karikatürü Twitter hesabından yayınladım. Hakkında soruşturma açılmış. Aziz Nesin’lik bir olay. Neymiş cumhurbaşkanına hakaret etmiş. Ne hakareti kardeş ne hakareti. Savcı savcı değil, Erdoğan bildiğimiz Erdoğan onun talimatıyla davalar açılıyor, onun talimatıyla mahkum olacağız. Mahkum etmezseniz namertsiniz. Bu ülkeye demokrasi gelinceye kadar bedeli ne olursa olsun mücadele etmeye kararlıyım. Tek başıma bile kalsam mücadele edeceğim. İster Erdoğan ister bütün tayfası gelsin. Bu benim namus borcumdur.”

Bakımı kim yaptı?

Partinin hazırladığı ‘Çorlu Tren Kazası İnceleme Raporu’nu açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da, ilgililerin kaza gerekçesi olarak gösterdikleri aşırı yağışın bölgede sık sık görüldüğünü ve beklenmeyen bir durum olmadığını belirterek, Nisan ayında yapılan yol muayenesinde kazanın gerçekleştiği menfezin incelenmediğini söyledi.

Öztrak, “Savcılıktaki belgede, ‘Kazanın vuku bulduğu menfezde bakım öngörülmemiştir. Listede bulunmamaktır’ deniliyor. Demek ki o rayların havada durduğu menfezde bakım ihtiyacı yokmuş. Menfez o ihalelerin içinde yok. Kazanın gerçekleştiği yerde en son o bakımı kim yaptı? Kim denetledi? Bu alanda Demiryolları’nda faaliyet gösteren sendikacılar, özellikle tren yollarında bakım ve onarım işlerinin son zamanda özel kesime bırakıldığını ve yapılan işlerin kalitesinde çok ciddi sorunların olduğunu söylüyorlar” dedi.

Kılıçdaroğlu tren faciasının yaşandığı Çorlu’da: Pabuç bırakmam

Kazazedeler için terapi

Soma’daki maden kazası, 15 Temmuz darbe girişimi gibi birçok olayın ardından vatandaşlara travma terapisi uygulayan Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Derneği Travma İyileştirme Grubu, tren kazası sonrası, en çok ölü ve yaralının olduğu Uzunköprü ilçesinde çalışmaya başladı. Aralarında psikolog ve psikolojik danışmanların yer aldığı 8 kişilik ekiple çalışmaya başlayan Travma İyileştirme Grubu, kazanın yaşandığı trende yolcu olarak bulunan ve kazadan yaralı olarak kurtulan vatandaşlara birebir mülakatla psikolojik destek sağlıyor. AA