Kim Yiyerek Güzelleşmek İster?

"Güzellik" denilince aklınıza ne geliyor? Işıltılı bir cilt, ipek gibi saçlar, pırıl pırıl dişler ve formda bir beden! En klasik tanımı böyle. Peki bir insan böyle sağlıklı ve güzel bir görüntüye nasıl kavuşur sizce? Fondöteni kusursuz sürerek mi, mükemmel bir göz makyajıyla mı? Ya da belki usta ellerden çıkma bir kıyafetle. İlk anda öyle gelebilir, ama işin aslı bambaşka. Elbette kozmetik ürünlerin de katkısı var ama size büyük bir sır vereyim: Güzellik içten gelir. Yani yiyip içtiklerinizden. Sözün kısası bedeninizi doğru beslerseniz, güzelleşirsiniz. İçten dışa doğru bir ışık yayarsınız.

Haberin Devamı

İşte bu yüzden "yiyelim güzelleşelim" cümlesi hiç de boş değil. Ama tabii öyle önüne geleni yemekten söz etmiyorum. Sağlıklı bir cilt, ışıl ışıl bakan gözler, sağlık fışkıran saçlar istiyorsanız yediklerinize odaklanmanız gerekir.

Bunları söyledikten sonra size bir bütünsel beslenme uzmanı olarak edindiğim tecrübeler ışığında, doğru beslenerek güzelleşmenin ipuçlarını vereceğim. Öyle sandığınız kadar karmaşık ya da olağanüstü sözler de etmeyeceğim üstelik. Haydi başlayalım.

Yiyerek güzelleşmenin 9 kuralı

Cilt güzelliği için gerçek yiyeceklerle beslenin: Yıllar akıp giderken cildinizde bazı izler bırakması doğal. Şöyle düşünün, o izler yaşanmışlıklardan size kalan anılar. Ama zamanın izlerini en aza indirmek "yaşınızın güzeli" olarak görünmek de sizin elinizde. Işıltılı, sağlıklı ve yıllara direnen bir cilde sahip olmak için protein, sağlıklı yağlar, lifli besinler ve kompleks karbonhidratlardan oluşan bir program uygulamanız gerektiğini unutmayın.

Fiziksel olarak formda kalmak için ilk kural: Şekerden uzak durun. Sadece şeker değil, tatlandırıcı eklenmiş yiyecek ve içecekleri, işlenmiş gıdaları tüketmeyin. Bunlar sadece cildinizi erken yaşlandırmakla kalmaz, kilo almanıza da neden olur.

Sofranızı yeşillendirin: Yani demek istediğim şu, beslenme programınızda yeşil yapraklı sebzelere çok daha geniş yer açın.

Her öğünde protein tüketin: Beden hücreleri, cilt ve saçların yenilenmesi için aminoasitlere ihtiyaç duyar. Bunu size en iyi şekilde protein içeren yiyecekler sağlar.

Haberin Devamı

Antioksidan zengini besinler tüketin: Antioksidanlar, serbest radikallerin vücut hücrelerinde neden olduğu hasarları onarmaya yardımcı olur. Eğer bu tür besinleri düzenli olarak tüketirseniz, yaşlanma etkileriyle de başarılı bir şekilde savaşırsınız. Peki neler bu antioksidan içeren yiyecekler? Hemen birkaç örnek sayayım: kırmızı üzüm, böğürtlen, brokoli, havuç düzenli olarak tüketmeniz gereken besinler.

Limonlu su için: Eğer midenizle ilgili bir sağlık sorununuz yoksa, bunu her gün yapmayı deneyin. Mesela her gün bir bardak suyu, içine ekleyeceğiniz bir dilim limon ile tatlandırın. Bu bedeninizi toksinlerden temizler ve bağırsak sağlığı için de faydalıdır.

Çinkoyu unutmayın: Çinko, sadece lisedeki kimya derslerinde okuduğunuz bir element değil. Çinko içeren istiridye, ayçekirdeği, et, yumurta gibi yiyecekler tüketerek, cildinizin zamana karşı verdiği mücadeleye yardımcı olur ve yaşlanma etkilerini yok edersiniz. Çinko aynı zamanda yaraların çabuk iyileşmesini sağlar ve hormon dengesinin korunmasına yardımcı olur.

Haberin Devamı

Mışıl mışıl uyuyun: Şaka yapmıyorum. Uyku; sağlığın, güzelliğin ve formda kalmanın en etkili unsuru. Gecede sekiz saat uyumaya çalışın. Yani güzellik uykunuz eksik kalmasın. Her yeni güne sağlıklı bir uykunun ardından dünyaya açacağınız umut dolu gözlerle başlayın. Lütfen unutmayın, uyku hem bedensel hem de ruhsal sağlığınız için olmazsa olmaz!

Stresle doğru biçimde savaşın: Stresli insanların dış görünüşlerini bir an gözünüzde canlandırın lütfen. Çatık kaşlar, iyice gerilmiş yüz kasları, ateş saçan bakışlar. Kısacası çok da sağlıklı bir görüntü değil ortaya çıkan. Bu yüzden stresten arınmak için sadece bedeninizi değil ruhunuzu da çok iyi dinlendirin. En basitinden akşam evinize gittiğinizde bacaklarınızı duvara 90 derece açıyla dikip derin derin nefes alıp rahatlamaya çalışın. Bu şekilde 10 dakikalık bir duruş bile sizi sakinleştirip günün bütün geriliminden uzaklaşmanızı sağlayacaktır. Ya da yoga yapın, sevdiğiniz bir müziği dinleyin. Kısacası kendinize ait bir zaman dilimi yaratın ve kafanızı meşgul eden sorunlardan, günlük gerilimlerden uzaklaşmaya çalışın.

İşte "yiyelim, güzelleşelim" diyerek bunları anlatmaya çalıştım. Yiyip içtiklerinize özen gösterip fiziksel görüntünüzü korursanız, ruh sağlığınızı stres başta olmak üzere size zarar verecek etkilerden uzak tutarsanız, içten gelen sağlıklı bir güzelliğe sahip olursunuz. Bu şekilde de uzun yıllar boyunca kozmetik ya da estetik müdahalelere mümkün olduğunca az ihtiyaç duyarsınız. Kendinize ve önünüzde uzanan yıllara yatırım yapmaktan daha güzeli var mı!

Unutmadan, sağlıklı ve güzel görünmek için gülümsemenizi hiç eksik etmeyin. Gülümseyin ki hem siz güzelleşin hem de dünya size gülsün!

BERSU EKİNCİ
Bütünsel Beslenme ve Detoks Danışmanı