Siyaset Kim Jong-un kadar olamadılar!

Kim Jong-un kadar olamadılar!

15.12.2016 - 17:55 | Son Güncellenme:

Dışişleri kanlı saldırının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mesaj gönderen ülkelerin listesini çıkardı. Türkiye'ye güçlü destek veren ve dayanışma gösteren ülkeler arasında Yunanistan, Almanya, Afganistan, Filistin, Slovenya, Azerbaycan ve Rusya öne çıktı. Küba ve Kuzey Korge gibi ülkeler bile Cumhurbaşkanı seviyesinde taziye mesajı gönderirken; ABD ve Fransa bakan seviyesinde taziye açıklaması yaptı. Merkel, Putin, Pavlopulos, Kim Jong-un, Castro mesaj gönderdi Obama'dan gelmedi.

Kim Jong-un kadar olamadılar

Dışişleri Bakanlığı; 10 Aralık'ta İstanbul'da düzenlenen kanlı terör saldırısının ardından yabancı ülkeler ve uluslararası örgütler tarafından yapılan açıklamalar ile Türkiye'ye gönderilen taziye mesajlarının listesini çıkardı. Dünyanın çok farklı ülkelerinden Türkiye'ye taziye mesajı gönderildi. Bazı ülkelerin büyükelçilikleri taziye notası yayınlarken, kimi ülkeler Meclis Başkanı, Başbakan veya bakan seviyesinde taziye mesajı gönderdi. En üst düzeydeki taziye mesajları Cumhurbaşkanı seviyesinde oldu. Almanya, Rusya, Çin gibi çoğu ülkenin yanı sıra Kuzey Kore Devlet Başkanı Kım Jong Nam ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro Ruz bile cumhurbaşkanı seviyesinde taziye mesajı gönderirken, ABD'nin taziye mesajının bakan düzeyinde açıklama ile yapılması dikkat çekti.

Haberin Devamı

ERDOĞAN'A TELEFON AÇANLAR

Saldırının ardından şu isimler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı bizzat telefonla arayarak taziyelerini iletti:

*Almanya Başbakanı Şansölye Angela Merkel.
*Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal.
*Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor.
*Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos. Ayrıca Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da, Başbakan Binali Yıldırım'ı telefonla aradı.
*Afganistan Cumhurbaşkanı Gani.

PUTİN MESAJ GÖNDERDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Rusya Başbakanı Medvedev'in ise Başbakan'a muhatap taziye mesajı Türkiye'ye iletildi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinpihg de, Cumhurbaşkanı'na muhatap taziye mesajı gönderdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderen ülkeler ve uluslararası örgütler şöyle: Arnavutluk, Avusturalya, Azerbaycan, Belarus, BM, Bosna Hersek, Bulgaristan, Brunei, Eritre, Estonya, Gabon, Güney Afrika Cumhuriyeti, Irak, İspanya, İslam İşbirliği Teşkilatı, İsviçre, İtalya, Japonya, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kuveyt, Kuzey Kore, Küba, Litvanya, Lübnan, Macaristan, Malezya, Loldova, Moritanya, Özbekistan, Portekiz, Tataristan, Singapur, Slovakya, Slovenya, Suudi Arabistan, Tacikistan, Türkmenistan.

ABD BAKAN DÜZEYİNDE AÇIKLAMA YAPTI

ABD Savunma Bakanı Ash Carter tarafından İstanbul’daki terör saldırısını kınayan ve taziye dilekleri içiren bir yazılı açıklama yapıldı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price de, taziye dilekleri içeren bir açıklama yaptı. İngiltere'den de aynı şekilde bakan düzeyinde açıklama yapıldı. Fransa ise dışişleri bakanı seviyesinde taziye mesajı gönderdi.