Gündem Kimler oruç tutamaz?

Kimler oruç tutamaz?

25.05.2018 - 11:16 | Son Güncellenme:

İslam kolaylık dini olduğu için farz olan oruç ibadetine dair bazı kolaylıklar sağlanmıştır. Bazı Müslümanlara geçici, bazılarına ise kalıcı olarak izin veren Allah, oruç ibadetini yalnızca gücü yetebilen kullarına farz kılmış ve onları bu ibadetten sorumlu tutmuştur.

Kimler oruç tutamaz

Yolculukta oruç tutulmayabilir

Haberin Devamı

İnsan bedenini hem ruhsal hem de fiziksel olarak yoğun şekilde etkileyen durumlardan biri olan yolculuk hali, oruç tutma konusunda izin verilen hallerden biridir. İslam dinine göre yolculuk halindeki Müslümanlar oruç tutmakla yükümlü değildir ve bu hallerinden dolayı onlara izin verilmiştir. Bakara suresinde Allah tarafından verilen hüküm doğrultusunda izin sahibi olan yolcular, tutamadıkları oruçlarını kaza edebilir ve yolculuk halleri sona erdikten sonra borçlarını yerine getirebilirler.

Hastalar oruç tutmayabilir

Hali hazırda hasta olanlar ya da oruç tuttukları zaman şiddetli bir şekilde hastalık haline yakalanan oruç tutmayabilir. İslam dini uzman bir hekim tarafından oruç tutmaması konusunda tavsiye verilen Müslümanlara böyle bir izin vermiştir. Yine kadınlar regl dönemlerinde yaşadıkları fiziksel zorluklardan ötürü oruç tutmakla yükümlü değildir. Hastalığı nedeniyle oruç tutamayan Müslümanların, hastalık halleri sona erdikten sonra bu oruç görevlerini yerine getirmeleri gerekmektedir.

Haberin Devamı

Hamilelik ve emzirme süreçlerinde oruç tutulmayabilir

Oruç tutmaları durumunda hem kendilerini ve çocuklarını riske atan hamileler ve emzirme sürecindeki anneler, oruç tutmayabilirler. Hastalık ve yolculuk nedeniyle tutulamayan oruçlarda olduğu gibi bu süreçte tutulamayan oruçların da kaza edilmesi gerekir.

Zor ve meşakkatli işlerde çalışanlar oruç tutmayabilirler

Ağır işlerde çalışan ve oruç tuttuğu takdirde hayatını normal seviyede idame ettiremeyen Müslümanlar oruçlarını kazaya bırakabilir ve izinli oldukları günlerde ya da diğer uygun zamanlarında oruçlarını tutabilirler.

Yaşlılar oruç tutmayabilir

Oruç tutamayacak kadar yaşlı ya da oruç tutması sağlığına zarar verecek kadar ileri yaşta ve ağır hastalığı olan kişiler, oruç tutmayabilirler. Bu nedenden ötürü oruç tutamayan Müslümanlar oruçlarını kaza edemeyecekleri için kaza yerine geçen ve fidye olarak adlandırılan bir uygulamadan sorumludurlar. Bu uygulamaya göre Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen ve bir öğünde doymak için gereken para miktarı, fidye olarak ihtiyaç sahibi bir Müslüman'a bağışlanır. Oruç tutulamayan her gün için bu miktar verilmelidir.

Yazarlar