Siyaset ‘Kimse Türkiye’den sabır beklemesin’

‘Kimse Türkiye’den sabır beklemesin’

18.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler karşısında Türkiye’nin sabrının tükendiğini belirten Bozdağ, “Atılması gereken adımlar neyse Türkiye bu adımları atmakta kararlıdır” dedi

‘Kimse Türkiye’den sabır beklemesin’

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, olası Afrin harekâtı konusunda, “Türkiye bu noktada artık sabrının son noktasına” dedi. Bozdağ, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından özetle, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

EN KRİTİK DÖNEM: Türkiye sınır güvenliği bakımından tarihinin en kritik döneminden geçiyor. Özellikle Suriye sınır güvenliği görev gücü adı altında terörist bir yapılanmanın çabaları, gayretleri çok net bir şekilde gözüküyor.

SABRIMIZ TÜKENME NOKTASINDA: Türk milleti ve Türkiye devletinin bekası söz konusu olduğu zaman, riskleri ortadan kaldırmak, tehditleri yok etmek, gerektiğinde bunları tereddütsüz yapacaktır. Ancak bazen riskleri ortadan kaldırmakla netice alınamayabilir, o zaman daha büyük riskleri göze almak gerekebilir. Türkiye hemen sınırının yanı başında bir terör koridorunun oluşturulmasına, bu koridorun güvenliği için terörist bir ordu kurulmasına ve buna destek verilmesine bugüne kadar defalarca karşı olduğunu söyledi. PYD/YPG ile işbirliği yapılmasının yanlışlığını da vurguladık. Türkiye bu noktada artık sabrının son noktasına gelmiştir. Türkiye’nin bundan sonraki gelişmelere kimse daha fazla sabır göstermesini beklememelidir.

Haberin Devamı

BİNLERCE TIR SİLAH VERİLDİ: (Rusya’nın operasyona bakışıyla ilgili soru üzerine) Tabii, Afrin’de ve Suriye’nin diğer bölgelerinde yaşanan gelişmelerle ilgili Türkiye diplomatik kanalları bugüne kadar sonuna kadar kullandı. Hem Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız, Hükümetimiz, Milli Savunma Bakanımız, ilgili görevlilerin hepsi muhataplarıyla özel görüşmelerinde gerek Türkiye’de, gerek ABD’de, gerekse Rusya’da defalarca bu konular masaya yatırıldı, Türkiye ne istediğini çok net söyledi. Ancak ABD PYD-YPG ile işbirliğini tercih etti. ‘Terör örgütüne silah vermeyin’ dedik. Binlerce TIR silah verildi.

SÜTTEN AĞZIMIZ YANDI: ABD ile müttefikiz, NATO’da beraber çalışıyoruz, böyle bir durumda yapılması gerekenler bellidir. Ama arazide yapılanlara baktığınızda müttefiklikle, ortaklıkla, NATO çatısı altında birlikte olmakla uzaktan yakından alakası yok. O nedenle biz açıklamaların arazideki uygulamalarına bakacağız çünkü ‘sütten ağzımız yandı’ onun için yoğurdu üfleyerek yiyeceğiz.

KİMSEDEN İCAZET ALMAYIZ: Tabi bu süreçte hem ABD ile hem Rusya’yla görüşmeler ilgili bakanlarımız ve yetkililer tarafından sürdürülüyor, onlarla da istişare ediliyor ama son tahlilde Türkiye bu istişareler olumlu-olumsuz ne tür gelişir, o ayrı bir konu ama sonuçta Türkiye, Türk milletinin ve Türkiye Devleti’nin bekası için atması gereken adımları atmak için kimseden icazet almaya ihtiyacı yoktur. Ülkemiz ve milletimizin geleceği için daha büyük riskleri göze almamız gerektiğinde biz bu riskleri göze almaktan çekinmeyeceğiz, atmamız gereken adımları atmaktan geri durmayacağız.

Haberin Devamı

DEAŞ BU İŞİN KILIFI: DEAŞ ile en etkili en kararlı mücadele yapan tek ülke vardır. O da Türkiye’dir. Rakka da gördününüz DEAŞ, PYD/YPG ile anlaştı ve PYD/YPG’li teröristler ABD’nin de bilgisi dahilinde bir koridor açtı DEAŞ’lı teröristler o koridordan ayıldılar. Bu işbirliğinin DEAŞ sadece kılıfıdır. Bahanesidir.

BİR GECE ANSIZIN: (Afrin operasyonu ne zaman?) Bu Afrin’de ve diğer yerlerde Türkiye’nin söyledikleri yerine gelmediği takdirde, bizim dediklerimizin gereği yapılmadığı takdirde kendi hukukumuzu korumak için kararlı bir şekilde adımlarımızı, başkaları ne der demeden atacağız. ‘Bir gece ansızın girebiliriz’ dedi cumhurbaşkanımız. Şu saatte, şu gün olacak diye bir açıklama yapmamız doğru değil. Bunu ilgililer elbette değerlendiriyor. Hükümet Sözcüsü’nün ilanıyla bu işler olmaz.

Haberin Devamı

OHAL 3 ay daha uzatılacak

Bozdağ “Bakanlar Kurulumuz, MGK tavsiye kararı doğrultusunda OHAL uygulamasının 3 ay daha uzatılması hususunu değerlendirmiştir. Sonuç itibariyle 19 Ocak 2018 tarihinden geçerli olmak üzere OHAL’in 3 ay daha uzatılmasını benimsemiş ve bu konuda hazırlanan tezkere TBMM Başkanlığı’na gönderilmiştir. TBMM’nin yapacağı görüşmeler neticesi, vereceği kabul kararı üzerine OHAL 3 ay daha uzamış olacaktır” dedi.