Siyaset Kimyasal hadım yine gündemde

Kimyasal hadım yine gündemde

21.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarına ilişkin 7 bakanın katılımıyla oluşturulan komisyon, istismar cezalarının artırılması ve Danıştay’ın yürütmesini daha önce durdurduğu, “kimyasal hadımı” kanunla getirmek için çalışma başlattı

Kimyasal hadım yine gündemde

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın başkanlığında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın katılımıyla oluşturulan komisyon çocuk istismar suçlarını her yönüyle mercek altına alacak. Bu arada daha önc e Danıştay’ca yürütmesi durdurulan ‘Kimyasal hadım’ yöntemi yeniden gündeme geldi.

Kimyasal hadım yine gündemde
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, çocuk istismarına yönelik cezai müeyyidelerin tekrar ele alınacağını açıkladı. Yedi bakandan oluşturulan komisyonun konuyu detaylı bir şekilde ele alacağını söyleyen Bozdağ, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Kurulan komisyon şu anki ceza kanunundaki müeyyideler neyse bunların tamamını ele alacak. Hem çocuklara yönelik yani 18 yaşını doldurmamış hem de 18 yaşını dolduranlara yönelik uygulanan suçlara ilişkin cezalar ne kadar artırılabilir, tek tek ele alınacak. Cezaların şu anki noktadan daha ileriye taşınarak caydırıcılığının artırılması hususu yeniden değerlendirilecek. Zaten ceza yasasında yaşa göre bir kademelendirme. 12 yaşı dolduran, 15 yaşı dolduran, 18 yaşını dolduran şeklinde. Cezalarda bir artırım yapılma ihtimali var, bu artırım yapılırken kademelere dikkat edilecek. 12 yaşın altındakilere ceza müeyyidesi daha fazla olacak.”

Cezaların en önemli özelliğinin suç işleme eğilimi olanlar açısından bir caydırıcılık yaratması olduğuna dikkati çeken Bozdağ, “Bu mesele tek başına cezalarla halledilebilir olmuş olsa mesele kolay. Ceza, suçun oluşumundan sonra karşımıza çıkan bir sonuç. Suç, çocuklarımız mağdur olduktan sonra devreye giriyor. Bir yandan bu cezaları azami düzeyde artırıp caydırıcılığı çoğaltırken öte yandan da çocuklara yönelik suçların işlenmesine karşı çocukları koruyucu ve tedbirler üzerinde yoğunlukla duracağız” dedi. Bozdağ, komisyonun her alanda konunun üzerinde çalışma yapacağını vurgulayarak, hem düzenleme hem de yaptırım paketi geleceğini kaydetti.

Haberin Devamı

HADIM VE İDAM TALEBİ

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül TBMM’de gazetecilere konuya ilişkin açıklamalarda bulunurken, “Tüm tedbirler, sorunların çözülmesine yönelik yapılması gerekenler ve atılacak adımların hepsini masaya yatırıp, değerlendireceğiz. Özgecan cinayeti sonrasında ceza kanunlarında çok önemli artırımlar yapıldı aslında. Gelişmeler ve ihtiyaçlar karşısında yine hangi adımlar atılmalı, bu konuda titizlikle çalışılıyor” ifadelerini kullandı. Vatandaşlar tarafından hadım ve idam istenilen dilekçelerin TBMM’ye gönderildiği hatırlatılan Gül, “Bu kastrasyonla ilgili bakanlığımızca bir yönetmelik çıkarılmıştı. Danıştay bunu yok edilme ibaresinden dolayı durdurmuştu. Ama biz üzerinde yeniden çalışıyoruz. Kimyasallarla bu cinsel isteği azaltma, ortadan kaldırma, infaz süresince ve sonrasında mahkeme kararıyla bunu belki birkaç gün içinde tekraren yine yürürlüğe koyma hususunda bir irademiz var. Bunu tekrardan gündeme getireceğiz, mahkeme sürüyor” dedi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da kamuoyundan kimyasal hadım, idam gibi seslerin yükseldiğini soran bir gazeteciye, “Bu komisyon bu konuyla ilgili her şeyi masaya yatıracak” dedi.

Kimyasal hadım yine gündemde
DANIŞTAY'A TAKILMIŞTI

Adalet Bakanlığı’nca çıkarılan Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlardan Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik, 26 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Yönetmelikle, TCK’nın cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı ve reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan hüküm giyenlere farmakolojik tedavi uygulanması düzenlemesi de yer almıştı. Bu düzenleme kamuoyunda, “kimyasal hadım” olarak adlandırılmıştı. Türkiye Psikiyatri Derneği ile bir vatandaş, yönetmeliği Danıştay’a taşıdı. Danıştay 10. Daire, yönetmeliğin “Tıbbi tedaviye tabi tutulmak” başlıklı 7. maddesinin 1. fıkrasındaki, “Tedavi, tanımda belirtilen hükümlülere yönelik olmak üzere, ayakta veya yatarak, ilaçla veya ilaçsız olarak veyahut her iki usul ile cinsel dürtünün azaltılmasına veya denetimine yönelik tedaviler ile cinsel isteğin azalmasını veya yok edilmesini sağlayan yöntemdir” ifadesinin yürütmesini durdurdu. Kararın gerekçesinde, anayasada tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında kişinin vücut bütünlüğüne dokunulmayacağı hükmü hatırlatılarak, ancak kanunda sınır ve kapsamı çizilmek suretiyle vücut bütünlüğüne yönelik düzenleme getirilebileceği anlatıldı.

Haberin Devamı

İndirimsiz ceza

Komisyonun gündemindeki başlıklardan bazıları şöyle:

- Sadece çocuklara yönelik değil, 18 yaşını dolduranlara yönelik cinsel saldırı suçları da incelenecek.
- Cezalar kademeli artacak. Özellikle 15 ve 12 yaşından küçük çocuklara yönelik suçlar açısından ağırlaştırılacak.
- İstismar suçlarında büyük tepki toplayan, “rıza” ve “iyi hal” indirimleri bütünüyle kaldırılacak.
- Kimyasal hadım gibi uygulamaların hangi durumlarda uygulanabileceği somutlaştırılacak.
- Suçluların takibi için elektronik kelepçe dahil hangi etkin yöntemlerin izlenebileceği somutlaştırılacak.
- Suçu işleyip, infazı tamamlananların da denetimde tutulmasına yönelik düzenlemeler araştırılacak.
- Sosyal medyadan işlenen suçların etkin takibi ve bu konudaki cezai müeyyideler araştırılacak.
- Kurslarda, yurtlarda ve okullarda istismar suçları konusunda eğitimler verilecek, buralarda denetimler artacak.