Kinoalı kırmızı biber dolması

Kinoa son zamanlarda öğrenilen faydaları ile mutfağımızda önemli bir yer almaya başladı. Kırmızı biber de antioksidan etkisiyle yeşil bibere göre daha değerli olunca bu iki faydalı malzemeyi bir lezzet şölenine dönüştürmek şart oldu. Bugünkü tarifim yazın güzelliklerinden biri olan taze biber dolmasının kinoalı versiyonu.

Malzemeler:

1 kilo kırmızı biber
250 gr kıyma
1 büyük kuru soğan
2 diş sarımsak
2 domates
1 çorba k. salça
1 kase kinoa (tahmini 200 - 250 gr)
1/3 demet maydanoz
1 tatlı k kuru nane
1 çay k kimyon, karabiber ve tuz
2-3 dövülmüş ceviz
1/2 su bardağı su
zeytinyağ

Haberin Devamı

Metod:

Biberlerin içi temizlenir, yıkanır, nemi alındıktan sonra içleri hafifçe tuzlanır. Kapakları üzerlerini kapatmak için ayrıca saklanır. Küçük küpler halinde doğranmış soğan zeytinyağda hafif sotelenir indirmeye 2 dk kala yine minik doğranmış sarımsaklar eklenir. Küp küp doğranan domatesler ile salça biraz açılır. Sonra tüm malzemeler büyükçe bir kapta birleştirilir baharatlar ve zeytinyağ da eklenerek dolmanın iç malzemesi oluşturulur. Hazırlanan iç malzeme ile biberler doldurulur ve ayrılmış olan kapaklar ile üzerleri kapatılır. Dik bir şekilde tencereye dizilir. Su ve zeytinyağ eklenerek orta ateşte pişirilir.

Püf noktaları

Kinoa da pirinç gibi şişen bir malzeme olduğundan biberleri doldururken yeterli boşluk bırakılmalıdır.

Ben kıymalı dolmada kuru nane tercih ediyorum ve zeytinyağlı dolmadaki kadar fazla yeşillik kullanmıyorum ama miktarı siz kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz
Dolmalarınız piştikten sonra daha parlak görünmesini isterseniz üzerlerine biraz zeytinyağ gezdirip kapağını kapatın.

Eğer fırınlanmış dolma seviyorsanız pişen dolmaları fırın kabına alıp 10 dk civarı hafif kızarana kadar fırınlayabilirsiniz. Süreyi uzatmadan dolmaların suyunu kaybettirip kurutmadan :)

Sağlıklı ve fit günler dilerim

Jülide Şimsek A.

instagram @julis.kitchen