Sağlıklı Beslenme Kinoanın faydaları

Kinoanın faydaları

27.05.2016 - 12:54 | Son Güncellenme:

Kinoanın adını son günlerde adını çok duymaya başladık. Özellikle vejeteryan ve veganların tercih ettiği, ülkemizde yetişmeyen kinoa bitkisi nedir ve faydaları nelerdir?

Kinoanın faydaları

Kinoa bitkisi Güney Amerika'daki And Dağları'nda yetişir. Kinoada A, B, C, D ve K vitaminleri bulunur. Besin değeri oldukça yüksek olan kinoa, NASA tarafından uzaya gönderilen astronotların beslenmesinde kullanılmıştır.

Haberin Devamı

Kinoanın faydaları

Tam protein içerir.Tam protein tüm amino asitlerin yeterli miktarda bulunduğu besin kaynakları için kullanılan bir ifadedir. Kinoa da tam proteinli bir besindir.

Kilo korumaya ve zayıflamaya yardım eder. Kinoa tam protein olması sebebiyle insanı uzun süre tok tutar. Lif oranı yüksek olması sebebiyle de diyet yapanlar tercih edebilir. Ayrıca HDL (iyi kolestrol) oranını sabir tutarken total kolestrolü düşürür.

Sindirimi kolaylaştırır. Kilo yüksek lif oranına sahip olduğu için sindirimde oldukça etkindir.

Demir minerali yüksektir. Kinoanın anemi hastalarının beslenme ritünlerine eklenmesi önerilir.

B2 vitamini içerir. Antioksidan özelliğinin bulunmasının yanı sıra, sağlıklı sinir sistemi için elzemdir.

Haberin Devamı

Magnezyum minerali yüksektir. Magnezyım minerali sinir sisteminin aşırı duyarlılığını azaltır ve böylece ağrıları dindirir. Kronik ağrı çeken migren hastaları için oldukça faydalıdır.

Manganez minerali yüksektir. Vücudun protein sentezleyip enerji üretmesinde etkilidir. Kemik ve sinir fonksiyonlarının gelişiminde görev alır. ,

Glütensizdir. Kinoada glüten bulunmaz. Glüten buğday gibi tahıllarda bulunan bir tür proteindir. Esasen yararlıdır ama çölyak hastalığı olanlar için tehlike arz eder. Çünkü çölyak hastalığı ince bağırsağın glütene karşı kronik alerjisidir. Ayrıca kinoa glütensiz beslenmeyi tercih edenlerin rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.

Kinoayı pirinç ve bulgurla yaptığınız tüm yemeklerde ve hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca salatala ve soğuk yemeklerinize ekleyebilir ve kahvaltıda müslilere katabilirsiniz.
Yalnız kinoayı pişirmeden önce kabuklarını temizleyin. Acı tadının gitmesi için de suda bekletmekte fayda var.

Yazarlar