Genel Sağlık Kış mevsiminin şifa kaynağı mandalina

Kış mevsiminin şifa kaynağı mandalina

23.02.2018 - 17:33 | Son Güncellenme:

Turunçgiller soyundan gelen mandalinanın Çin kökenli olduğu düşünülmektedir. Mandalina yaprak dökmeyen, kış aylarında toplanan bir kış meyvesidir. Portakala çok benzeyen bir turunçgil olmasına rağmen daha küçük boyda ve daha ince bir kabuğa sahiptir.

Kış mevsiminin şifa kaynağı mandalina

Turunçgiller soyundan bir meyve olan mandalina tatlı ve sulu bir meyvedir. Bu özelliğiyle mandalina; şekerlere, dondurmalara, sakızlara aroma verir. Mandalina suyu ise parfüm endüstrisinde kullanılmakta ve cilt hastalıkları tedavisinde kullanılmaktadır. Çiğ olarak tüketilen mandalina, özellikle C, E vitaminleri ve piridoksin, sodyum, potasyum, kalsiyum ve bakır gibi birçok vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda da karbonhidrat ve protein kaynağı olarak bilinmektedir.

Kış rahatsızlıkları

Mandalina güzel tadıyla sağlık anlamında da çok faydalıdır. Özellikle kış aylarında nezle, grip ve soğuk algınlığına karşı çok yaygın olarak tüketilmektedir. Yüksek miktarda antioksidan içermektedir. İştah açar ve öksürüğün iyileşmesine yardımcı olur.

Mantar

Mide ve bağırsak florasını temizler, vücut içerisinde oluşan mantar enfeksiyonlarını ve vücut dışındaki pamukçuk ve tırnaklardaki mantarları iyileştirici bir etkiye sahiptir.

Sindirim

İştah açan özelliğine ek olarak vücudun güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Sindirim sistemini düzenler ve bağırsaklara fayda sağlar. Kabızlığı giderir, bağırsakları çalıştırır. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir, bağışıklık sistemine yardımcıdır. Sindirildiğinde vücuda enerji verir. Böbreklerin çalışmasını düzenler ve doğal bir idrar söktürücüdür.

Kanser

Yapılan araştırmalara göre mandalina akciğer kanserini önlemeye yardımcıdır. İçerisinde bulunan A vitamininde yer alan karotenoidler sayesinde akciğer kanseri riskini azaltır. Ayrıca hepatit C hastaları mandalina suyu tükettiklerinde içerisindeki criptoxanthin maddesinden dolayı da karaciğer kanseri riskini azalttığı ortaya çıkmıştır.

Cilt sağlığı

C vitamini serbest radikallerden vücudu korur, güneş ışınlarından gelen zararları giderir. Kabuğu direk olarak cilde uygulanabilir.

Saç sağlığı

Cilt sağlığı dışında kullanım alanı saç sağlığı olan mandalina, özellikle kırılgan saç yapısının ortadan kaldırılmasında önemli rol üstlenmektedir. Mandalina, saç dökülmesini engelleyebilir ve serbest radikallerin verdiği zararları azaltabilir.

Yazarlar