Gündem Kıskançlığın asıl sebebi nedir?

Kıskançlığın asıl sebebi nedir?

30.04.2018 - 10:38 | Son Güncellenme:

Kimine göre seven insan mutlaka kıskanır düşüncesi doğruyken, kimi ise kıskançlığın basit bir özgüven sorunu olduğunu kuvvetle savunur. Bazı ilişkiler kıskançlığı kaldırabilir, bazı taraflar için ise tahammül edilemez bir şeydir. Peki, ilişkilerin katili bile olabilecek kadar güçlü bir duygu olan meşhur kıskançlık meselesinin asıl sebebi nedir?

Kıskançlığın asıl sebebi nedir

Güven problemi

Haberin Devamı

İlişkilerde eğer iki taraf da birbirine sonsuz bir güvenle bağlı değilse en azından bir tarafta mutlaka güven çatırdamaları oluyor, bu su götürmez bir gerçek. Bazen ilişkinin başında sorun gibi gözükmeyen ufak tatlı kıskançlıklar ilişki ilerledikçe göze batmaya başlıyor ve bir bakıyorsunuz sonu bitmek bilmez tartışmaların başkahramanı oluyor. Eğer partneriniz sizi normalin üstünde bir seviyede kıskanıyor ve sizi kısıtlamaya çalışıyorsa ortada muhtemelen bazı güven problemleri var demektir. Partneriniz sürekli nereye gittiğinizi, ne yaptığınızı, ne giydiğinizi sorguluyorsa çıkabilecek olası kavgalara mahal vermeden oturup konuşmanız en doğrusu olur. Karşılıklı konuşarak mevcut güven problemlerini minimal düzeye indirebilir, böylece oluşan yersiz kıskançlıkları da ortadan kaldırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Özgüven eksikliği

Özgüven eksikliği olarak nitelendirilen durum ile karşı tarafa güvensizlik konusunda bir ilişki vardır. Yani siz eğer sevgilinize ya da eşinize karşı bir güvensizlik duyuyorsanız ister istemez kendinizi de yetersiz görmeye başlıyorsunuz ve bu da akabinde kaybetme korkusunu beraberinde getiriyor. Özgüveninde eksiklik duyan birey karşısındaki insanı daha çok kıskanmaya, daha çok baskılamaya başlıyor. Eğer güven problemi çözülürse kişinin kendine güvenini kazanması da kaçınılmaz olur. Bu nedenle denilebilir ki; ikili ilişkilerde kıskançlığı bir sorun olmaktan çıkartan en önemli faktörlerden biri, iki tarafın da kendine duyduğu güveni sarsılmaz temeller üzerine inşa etmesidir.

Anlayış ve hoşgörü

Anlayış ve hoşgörü, sadece kıskançlık konusunda değil ilişkilerin bütününde anahtar kelimelerin başında geliyor. Ne yazık ki mevzubahis ikili ilişkilere gelince her zaman anlayış ve hoşgörü çerçevesinde hareket edemeyebiliyoruz. Oysaki kıskançlık gibi ilişkiyi zehirleyen olumsuz duygular bu iki anahtarla aşılabilir durumdadır. Sevdiğiniz insanı yerli yersiz kıskançlıklarla bunaltmak yerine ona karşı anlayışlı bir tavır takınabildiğiniz zaman, ilişkinizde ne kadar rahatladığınızı göreceksiniz. Çünkü ilişkideki çoğu şey gibi bu da karşılıklı bir durumdur. Unutmayın ki ortada birbirine değer veren, birbirini seven iki insan varsa; kıskançlık gibi bir duyguyla ziyan edilemeyecek kadar kıymetli bir şey yaşanıyor demektir.
Yazarlar