Dünya Kitap okumak ömrü uzatıyor!

Kitap okumak ömrü uzatıyor!

09.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de gerçekleştirilen çalışma kitap okuyan bireylerin daha uzun bir hayat sürdüklerini kanıtladı. Kitaplar empati yeteneğini de geliştiriyor

Kitap okumak ömrü uzatıyor

Yüzde 17 düşüş

ABD’de Yale Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’nden Becca R. Levy isimli uzman tarafından Social Science & Medicine Dergisi’nde yayımladıkları bir makaleye göre kitap okumak insan ömrünü uzatıyor. “Sağlık ve Emeklilik” adıyla yürütülen klinik bir çalışmada yaşları 50 ve üzeri olan 3 bin 635 kişi üzerinde 12 yıl boyunca testler yapıldı. Kitap okumayan gençlerle karşılaştırıldığında, her hafta üç buçuk saat kitap okuyan bireylerin ölüm oranlarında yüzde 17’lik bir düşüş gözlendi.

Dergi ve gazete de etkili

Üç buçuk saatten fazla okuyan kişilerde ise ölüm oranlarında yüzde 23’lük bir düşüş gözlemlendi. Bununla beraber, 12 yıl süren klinik takip çerçevesinde, kitap okuyan genç bireylerin ömrünün iki yıl daha uzadığı, dergi ve gazete gibi diğer yazılı kaynakları okuyanlarda da kitap okumaya oranla daha az da olsa olumlu etkiler gözlendiği açıklandı. Medical News Today dergisinde yayımlanan bir diğer çalışma ise, kurgusal kitap okumanın insanlarda empati yeteneğini artırdığını gösteriyor.